MENU
ZWIŃ MENU

Talerz serów na przyjęcie

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, potrawa wegetariańska

Składniki

300 g sera twardego lub półtwardego
300 g sera z przerostem pleśni
300 g sera z porostem pleśni (krowiego lub koziego) lub fety
100 g sera miękkiego
2 kiście winogron
4 gruszki
kilkanaście orzechów włoskich
kilkanaście czarnych oliwek
bułeczki
krakersy
bagietka
pumpernikiel

Przyrządzanie

Sery (będące w jednym kawałku) ułożyć na desce lub marmurowej podstawce. Z każdego gatunku można odkroić kilka plasterków, a resztę pozostawić nie pokrojoną, aby ser nie obsychał. Grubszy plaster twardego sera można pokroić w kostke.

Obok serów ułożyć umyte i osuszone winogrona, gruszki i obrane orzechy. Pieczywo ułożyć osobno w koszyczku. Przygotować należy również specjalne noże do krojenia sera, zakończone podwójnym szpikulcem.

Do "talerza serow" można podać lekkie czerwone wino wytrawne lub białe, wytrawne albo półwytrawne. Można podać również piwo. Mimo że potrawa nazywa się "talerz serów", to zestaw serów z krakersami, winogronami, orzechami i oliwkami podaje się najcześciej na desce lub marmurowej płycie.

Sery powinny być co najmniej trzy - bardzo zróżnicowane smakiem i zapachem.

Paletę serów można przybrać nie tylko winogronami, ale również innymi świeżymi owocami: czereśniami, kostkami ananasa i jabłka oraz rzodkiewkami, korniszonami, piklami i plasterkami cebuli.

Można także podać owocowe salatki.

Z miękkiego sera robi się dekoracyjne kulki obtaczane w ziołach i przyprawach.

W dużym zimnym bufecie powinno się znaleźć nawet 10 gatunków sera (od 10 do 20 dag na osobe).

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Chutney pomidorowy

Forma potrawy: Sosy, Przetwory

kilogram pomidorów
250 g cukru trzcinowego
gruby kawałek imbiru o długości kciuka
1 papryczka chilli
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki zmielonych goździków
1/2 łyżeczki kminu
1/2 łyżeczki soli

Tortilla de patatas

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki

8 jajek
1 kg kartofli
olej do smażenia
sól

Makaron z cielęciną

Forma potrawy: Dania główne

2 kotlety cielęce
garść makaronu na osobę
najmłodsze warzywa, jakie się da znaleźć (marchewki, brokuły, co kto lubi)
1/4 kg pieczarek
garść winogron
sok z cytryny
1/2 szklanki białego wina (takiego jak do obiadu)
1/2 szklanki rosołu
masło do smażenia

Zupa czosnkowa

Forma potrawy: Zupy

4 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy
4 pomidory
3 cebule
4 szklanki wody
sól, pieprz
4 kromki chleba