Cukinia (lub dynia/kabaczek) duszona z ziołami
Forma potrawy: Dania główne
1 kg młodej cukini, kabaczka lub dynii
2 łyżki masła
1 łyżeczka mąki
po 1 łyżce pokrojonych świeżych ziół: zielonej pietruszki szczypiorku, koperku i bazylii
1/2 łyżeczki cukru
sól, pieprz
Do podania:
grzanki
Forma potrawy: Zupy
60 dag truskawek
10 dag cukru
cynamon
Do podania z:
groszek ptysiowy
lub kluseczki
lub grzanki z bułki
Forma potrawy: Dania główne
0,5 kg szynki wieprzowej bez kości
tłuszcz do smażenia
2 dag mąki
2 dag masła
8 dag bułki tartej
2 jaja
sól
pieprz
ogórki
gotowane ziemniaki
Makaron zapiekany z truskawkami
Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane, Kolacje
Ciasto:
20-25 dag mąki
2 jajka
sól
2 dag tłuszczu do wysmarowania rondla
2 dag bułki tartej
Nadzienie:
70 dag truskawek
5-10 dag cukru
8 dag masła lub margaryny
5 dag cukru pudru
cukier waniliowy
cynamon
ewentualnie rodzynki
Forma potrawy: Dania główne, Kolacje
pół kg. ziemniaków
2 łyżki masła
4 jaja
1/4 szklanki gęstej śmietany
szklanka mąki
sól, pieprz, papryka w proszku
pęczek szczypiorku i natki pietruszki
bułka tarta
olej do głębokiego smażenia
Forma potrawy: Desery
400 g ugotowanych i obranych ze skórek kasztanów jadalnych
100 g masła
6 jaj (rozdzielonych)
50 g tartej bułki
50 ml śmietany
1 łyżeczka cukru
sól
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Zapiekane
2 dynie rondini (kulista odmiana cukinii)
2–3 kromki niezbyt świeżego chleba wieloziarnistego
100 g sera feta
1 jajo
majeranek
sos sojowy
1 szklanka sosu pomidorowego
śmietana
Forma potrawy: Desery
500 g dyni
20 g masła lub margaryny
50 g bułki tartej
60–80 g cukru pudru
3 jaja
1/2 cytryny
10 g margaryny i 20 g bułki tartej do formy