MENU
ZWIŃ MENU
Składnik truskawki i poziomki został na liście przepisów zaznaczony na zielono

Kisiel żurawinowo-truskawkowy

Forma potrawy: Desery


30 dag żurawin
20 dag dżemu truskawkowego
4 dag cukru
5 dag mąki ziemniaczanej
1 1/3 szklanki wody
szklanka śmietany
cukier waniliowy

potrawa z truskawek lub poziomek » zobacz przepis

Napój nektarowy truskawkowo-jabłkowy

Forma potrawy: Napoje

1 i 1/2 szklanki nektaru truskawkowego
1 i 1/2 szklanki nektaru jabłkowego
1 i 1/2 szklanki wina białego
plasterki cytryny
kostki lodu
lody konsumpcyjne

potrawa z truskawek lub poziomek » zobacz przepis

Twarożek wiosenny

Forma potrawy: Desery, Kolacje

30 dag twarożku
1 szklanka śmietany
25 dag poziomek lub truskawek
10 dag cukru
cukier waniliowy

potrawa z truskawek lub poziomek » zobacz przepis

Parfait owocowe

Forma potrawy: Desery

50 dag owoców jagodowych (malin, truskawek, poziomek)
2 szklanki śmietanki deserowej
1 szklanka cukru pudru

potrawa z truskawek lub poziomek » zobacz przepis

Chłodnik wieloowocowy

Forma potrawy: Zupy

20 dag malin
10 dag truskawek
15 dag poziomek
10 dag cukru
2 i 1/2 szklanki zsiadłego mleka
1/2 szklanki śmietany
2 żółtka
laska wanilii
1/2 szklanki rodzynków
groszek ptysiowy

potrawa z truskawek lub poziomek » zobacz przepis

Tort owocowy na biszkopcie

Forma potrawy: Ciasta, Desery

Ciasto biszkoptowe:
8 jaj
20 dag (niepełna szklanka) cukru
25 dag (1 1/4 szklanki) mąki
starta skórka z cytryny
tłuszcz do tortownicy

Masa:
50 dag masła lub margaryny
6 jaj
40 dag (1 2/3 szklanki) cukru
25 dag owoców, kilka kropli esencji cytrynowej

Do dekoracji/podania:
15 dag różnych owoców (np.: truskawki, maliny, poziomki, porzeczki, jagody, wiśnie, czereśnie, jabłka, agrest, gruszki, mandarynki etc.)
herbata lub poncz

potrawa z truskawek lub poziomek » zobacz przepis

Piernik bez jajek

Forma potrawy: Ciasta

2,5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru pudru
0,5 słoika dżemu truskawkowego
0,5 szklanki oleju słonecznikowego
1 szklanka mleka
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki przyprawy dla pierników

Do przygotowania formy:
1 łyżka margaryny
2 łyżki bułki tartej

potrawa z truskawek lub poziomek » zobacz przepis

Lody jogurtowe

Forma potrawy: Desery


6 żółtek
3 szklanki jogurtu naturalnego
10 dag cukru
0,5 kg owoców sezonowych (malin, truskawek, czarnych porzeczek, czarnych jagód)
wiórki kokosowe do przybrania

potrawa z truskawek lub poziomek » zobacz przepis