Forma potrawy: Zupy
2 torebki ryżu białego (200 g)
25 dag mielonej wołowiny
4 średniej wielkości cebule
ząbek czosnku
łyżka oleju
pół litra soku pomarańczowego
pół litra wywaru z warzyw lub kostki warzywnej
2 łyżki kwaśnej śmietany
łyżeczka zmielonego kminku
liść laurowy
pieprz
cukier
Forma potrawy: Zapiekane
Ciasto:
200 g mąki
150 g masła
1 jajko
1 łyżeczka soli
olej do smarowania formy.
Nadzienie:
750 g cebuli
75 ml śmietany
75 g sera gouda
50 g masła
oliwa z oliwek
3 oliwki czarne do dekoracji
Forma potrawy: Dania główne
8-12 skrzydełek kurzych
1 mały kawałek imbiru lub 1/2 łyżki imbiru w proszku
2 ząbki czosnku
2 łyżki miodu płynnego
2 łyżki sherry
4 łyżki sosu sojowego
100 ml bulionu
1 łyżka oleju do smażenia
Forma potrawy: Śniadania
8 jaj
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
starta skórka z cytryny
4 łyżki mąki
3 owoce kiwi
brzoskwinia
30 dag truskawek
masło lub olej do smażenia
Bakłażany faszerowane pieczarkami
Forma potrawy: Dania główne, Kolacje
2 bakłażany o średniej wielkości
3-4 młode cebulki ze szczypiorkiem
1 ząbek czosnku
1 łyżka oleju
250 g pieczarek
natka pietruszki 1 pęczek
sok z 1 cytryny
2 kromki pełnoziarnistych tostów
1 łyżka gęstej śmietany
100 g sera mozzarelli
2 łyżki ziaren słonecznika
sól i pieprz do smaku
Forma potrawy: Ciasta, Dania rybne
Ciasto:
150 g mąki
75 g masła
1,5 łyżki zimnej wody
1/2 łyżeczki soli
olej do smarowania formy
Nadzienie:
220 g mięsa z krabów
3 jaja
150 ml gestej śmietany
1 łyżka siekanej natki pietruszki
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
sól, pieprz
3 plasterki cytryny
1 gałązka ozdobnej pietruszki do przybrania
Forma potrawy: Zupy
4 cukinie
3 żółtka
2 cebule
2 łyżki śmietany kremówki
10 dag groszku ptysiowego
sól, sok z cytryny, olej
Niekoniecznie:
grzanki z chleba razowego
ziarna dyni
orzechy laskowe
Forma potrawy: Ciasta, Dania rybne
Ciasto:
200 g mąki
100 g masła
3 łyżki zimnej wody
1 łyżeczka soli
olej do smarowania formy
Nadzienie:
200 g łososia wędzonego w kawałku
2 jaja
100 ml mleka
125 g gęstej śmietany
150 g szpinaku
1 łyżka masła
35 ml wywaru z ryby
1 łyżka koniaku
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka estragonu
sól, pieprz, szczypta szafranu