MENU
ZWIŃ MENU
Składnik masło został na liście przepisów zaznaczony na zielono

Dynia po węgiersku

Forma potrawy: Dania główne

500 g dyni
1 łyżka masła lub margaryny
2 łyżki mąki pszennej
kwas ogórkowy
garść siekanej zieleniny (np. koperku)
2 łyżki śmietany

Do podania:
kotlety ziemniaczane
kluski
kasze

potrawa z masła » zobacz przepis

Ser zapiekany z ryżem

Forma potrawy: Zapiekane

1 szklanka ugotowanego ryżu
1 i 1/2 szklanki startego żółtego sera
szklanka ketchupu
3 łyżki stopionego masła
2 roztrzepane jaja
sól, pieprz
zielenina
mizeria

potrawa z masła » zobacz przepis

Krokiety z kapustą i grzybami

Forma potrawy: Dania główne

Ciasto:
20 dag mąki
200 ml mleka
200 ml wody
2-3 jaja
3 dag słoniny
sól

Nadzienie:
80 dag kapusty kwaszonej
4 dag grzybów suszonych
10 dag cebuli
2 dag tłuszczu
2 jaja
bułka tarta
sól, pieprz

potrawa z masła » zobacz przepis

Tutti-frutti

Forma potrawy: Desery

2 jabłka
2 gruszki
szklanka agrestu
szklanka wiśni
szklanka cukru
1/2 l mleka
cukier waniliowy
4 jaja
2 łyżki mąki ziemniaczanej
łyżeczka masła
kawałek cynamonu
2-3 goździki

potrawa z masła » zobacz przepis

Ryż złocisty

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania główne

szklanka ryżu
3 łyżki oliwy lub oleju
sól
mielona papryka
łyżka ketchupu
zielenina
łyżka masła

potrawa z masła » zobacz przepis

Szpinak zapiekany

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Zapiekane

1 kg szpinaku
3 ząbki czosnku
1 duża cebula
200 g utartego ementalera
1 łyżka masła
sól, pieprz

potrawa z masła » zobacz przepis

Zupa dyniowa indian pueblo

Forma potrawy: Zupy

1 łyżka masła lub oleju
posiekany miąższ 2 pomidorów (bez skórki i pestek)
1 posiekana zielona papryka
1 duża posiekana cebula
1 łyżeczka suszonej mięty
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
350 g dyni, pokrojonej w kostkę i ugotowanej
500 ml rosołu z kury
1 łyżka mąki
120 ml śmietany lub mleka
posiekana świeża kolendra do przybrania

potrawa z masła » zobacz przepis

Dynia w skorupce ziemniaczanej

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki

600 g pomarańczowej dyni (np. piżmowej)
sól, pieprz
mąka
1 jajo
300 g ziemniaków
olej roślinny do smażenia

Na sos paprykowy:
2 szalotki
1 łyżka masła
1 czerwona papryka
1 gałązka tymianku
1 ząbek czosnku
1 goździk
40 ml wermutu
4 łyżki białego wytrawnego wina
1/8 l śmietany kremowej
1/8 l rosołu z drobiu
1 łyżeczka soku z cytryny
sól, pieprz
olej z pestek dyni
prażone pestki dyni do dekoracji

potrawa z masła » zobacz przepis