MENU
ZWIŃ MENU

Tutti-frutti

Forma potrawy: Desery, potrawa wegetariańska

Składniki

2 jabłka
2 gruszki
szklanka agrestu
szklanka wiśni
szklanka cukru
1/2 l mleka
cukier waniliowy
4 jaja
2 łyżki mąki ziemniaczanej
łyżeczka masła
kawałek cynamonu
2-3 goździki

Przyrządzanie

Z cukru (3/4 szklanki), wody (szklanka), cynamonu i goździków zagotować syrop. Owoce opłukać. Agrest oczyścić z szypułek, wiśnie wydrylować, jabłka i gruszki obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, pokroić na ćwiartki i wrzucić do gotującego się syropu.

Gotować kilka minut, wyjąć cynamon i goździki. Owoce odsączyć na sicie, ułożyć na przemian w salaterce.

Mąkę ziemniaczana rozprowadzić mlekiem (3 łyżki). Pozostałe mleko zagotować z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym, wlać mąkę z mlekiem, zagotować.

Z białek ubić sztywną pianę i stopniowo dodawać ją do gorącej masy, ubijając cały czas, aż całość ostygnie. Wtedy dodać żółtka, wymieszać i zalać tym kremem owoce w salaterce.

Podawać po ochłodzeniu.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Surówka z marchwi i jabłek

Forma potrawy: Sałatki

3 marchewki
3-4 kwaśne jabłka
sok z cytryny
sól
cukier

Złocisty wieniec z jabłkami

Forma potrawy: Ciasta

3 duże jabłka
3 jajka
6 szt. biszkoptów
1/6 kostki masła
4-5 łyżek cukru
1 op. cukru pudru
cytryna
1/2 szkl. mleko

Jabłka w cieście

Forma potrawy: Ciasta, Desery

4 jabłka
1/4 l kwaśnego mleka
1/4 l śmietany
2 duże łyżki mąki
250 g masła lub margaryny

Jabłka zapiekane z serem brie

Forma potrawy: Zapiekane, Desery, Inne potrawy

4 kwaśne jabłka
200 g sera brie
3 jaja
3 łyżki śmietanki 30%
3 łyżki mleka
sok z 1 cytryny
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżka cukru
2 łyżki białego wytrawnego wina
sól, biały pieprz
masło do posmarowania formy