Forma potrawy: Dania główne
Ciasto:
1 kg - ziemniaki tarte - pozostawić je na 0,5 godz. muszą puścić sok ,
0,5 - szklanki mąki,
2 - jajka,
1 - łyżka mąki pszennej i ziemniaczanej
Farsz:
300 g - wieprzowiny bez kości - np. karczek,
1 - cebula,
1 - szklanka tartej bułki,
1 - jajko,
1 - łyżka masła,
sól, pieprz
Forma potrawy: Dania główne
Pierś z indyka (ok.1kg)
8 dag masła, łyżka brandy
Nadzienie:
30 dag wieprzowiny bez kości
15 dag pieczarek
cebula
10 dag bułki okrojonej ze skórki
pół szklanki mleka
2 jajka, łyżka masła, łyżka brandy
łyżka natki, gałka muszkatałowa
imbir, pieprz, sól
Soczewica z owocami, boczkiem i kiełbasą
Forma potrawy: Dania główne
400 g suchej soczewicy
2 l wody
250 g boczku
250 g paprykowanej kiełbasy
500 g krupnioków (rodzaj kaszanki)
4 plastry wędzonki wieprzowej
2 ząbki czosnku
1 cebula
2 plastry swieżego ananasa
1 twardy banan
6 cebulek dymek
2 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu