MENU
ZWIŃ MENU
Składnik wieprzowina został na liście przepisów zaznaczony na zielono

Stek bawarski

Forma potrawy: Dania główne

40 dag mięsa mielonego
1 szklanka ugotowanego na sypko ryżu
1-2 jaja
2 łyżki mleka
sól
gałka muszkatołowa
1 łyżka zieleniny
bułka tarta
tłuszcz do smażenia
4 jabłka
1 łyżeczka mąki
1/2 szklanki śmietany
1 łyżka startego sera
pieprz

Do podania:
sałata
 

potrawa z wieprzowiny » zobacz przepis

Wieprzowina z sosem limonkowym

Forma potrawy: Dania główne

2 nieduże kotlety wieprzowe
1 łodyga trawy cytrynowej
kwałek świeżego imbiru (ok. 2 cm)
1 czerwona cebula
2 łyżki oleju słonecznikowego
2 łyżki brązowego cukru
1 łyżka siekanej dymki
1 główka sałaty rzymskiej
2 łyżki słodkiego sosu chilli
2 limonki
1 łyżka sosu sojowego

potrawa z wieprzowiny » zobacz przepis

Papryka faszerowana mięsem

Forma potrawy: Dania główne

kilogram papryki
0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego
3/4 szklanki ryżu
3 cebule
50 g masła
1 litr soku pomidorowego (lub bulionu warzywnego)
natka pietruszki
czarny mielony pieprz
sól do smaku

potrawa z wieprzowiny » zobacz przepis

Makaron ngorongoro

Forma potrawy: Dania główne

500 g polędwicy wieprzowej
3 cebule
1 łyżka oleju
3 pomidory
1 ząbek czosnku
1 strąk papryki chili
1/2 łyżeczki soli
szczypta czarnego pieprzu
szczypta ostrej papryki
2 łyżeczki soku cytrynowego
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki soli
350 g szerokiego makaronu
150 g utartego sera cheddar

potrawa z wieprzowiny » zobacz przepis

Szaszłyczki wieprzowe z grilla

Forma potrawy: Dania na grilla

8 sznycli wieprzowych
pęczek bazylii
kawałek parmezanu
8 plasterków szynki
sól, pieprz

potrawa z wieprzowiny » zobacz przepis

Wiejski pasztet wieprzowy

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Przetwory

250 g wątroby wieprzowej
800 g schabu karkowego bez kości
200 g słoniny w plastrach
2 jaja
1 mała cebula
2 cebulki dymki
1 ząbek czosnku
200 ml mleka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
100 ml białego wytrawnego wina
mały pęczek natki pietruszki
500 ml bulionu
20 g żelatyny
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Do podania:
chleb wiejski
musztarda
korniszony

potrawa z wieprzowiny » zobacz przepis

Wieprzowina duszona z fasolą

Forma potrawy: Dania główne

1,5 kg wieprzowiny
0,5 kg fasoli
250 ml soku pomidorowego
1 duża cebula
125 ml oleju
1/2 pęczka siekanej zielonej pietruszki
sól, pieprz

potrawa z wieprzowiny » zobacz przepis

Wieprzowina z czerwoną kapustą

Forma potrawy: Dania główne

2 kg mięsa wieprzowego od szynki (ze skórą)
1 i 1/2 kg czerwonej kapusty
4 cebule, 1 jabłko
5 łyżek smalcu
3 łyżki octu
2 łyżki mąki, kilka goździków
liść laurowy, sól, biały pieprz, cukier

potrawa z wieprzowiny » zobacz przepis