MENU
ZWIŃ MENU
Na liście przepisów, inne składniki zostały zaznaczony na zielono

Zrazy z gruszkami

Forma potrawy: Dania główne

8 gruszek
300 g mielonego mięsa
jajko
cebula
1/2 kostki bulionu
sól, pieprz
papryka
łyżka masła
tłuszcz do cebuli

Do podania:
ryż
lub ziemniaki

potrawa z innych składników » zobacz przepis

Bakłażany zapiekane z żółtym serem

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Zapiekane

4 bakłażany
olej do smażenia
20 dag żółtego sera
sól
bulion z kostki
zielenina

potrawa z innych składników » zobacz przepis

Zupa z soczewicy i pomidorów

Forma potrawy: Zupy, Kolacje

100 g soczewicy czerwonej lub brązowej
500 g pomidorów
1 cebula
2 marchewki
1 liść laurowy
1/2 łyżeczki tymianku
2 łyżki oleju słonecznikowego
1 litr wywaru ze świeżych jarzyn lub wody
sól, pieprz
kilka listków świeżej mięty do przybrania

potrawa z innych składników » zobacz przepis

Lasagna z sosem bolońskim i grzybami

Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane

30 dag gotowego makaronu lasagna
25 dag pieczarek
10 dag startego sera cheddar
2 łyżki startego parmezanu
3 łyżki oleju
1 1/2 łyżki masła
sól
pieprz

Sos boloński:
25 dag mielonej wołowiny
5 dag wędzonego boczku
1 cebula
1 marchew
1 łodyga selera naciowego
30 dag pomidorów lub 1 puszka pasty pomidorowej
1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
3/4 szklanki bulionu (może być z kostki)
2 łyżki oleju
po 1 łyżce suszonego tymianku, bazylii, estragonu
sól
pieprz

potrawa z innych składników » zobacz przepis

Szarlotka królewska

Forma potrawy: Ciasta

Biszkopt:
4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka octu
1 łyżeczka wody

Krem:
1,5kg jabłek
1 galaretka
0,3 kostki margaryny
0,5 szklanki zsiadłego mleka dopełnić do 0,75 szklanki śmietany
0,5 szklanki cukru pudru

potrawa z innych składników » zobacz przepis

Pureé z suchego grochu, fasoli lub bobu

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Inne potrawy

400 g grochu lub fasoli lub bobu
3-4 łyżki bulionu
1 cebula
1 łyżka masła lub smalcu
sól, pieprz

potrawa z innych składników » zobacz przepis

Meksykańska zupa cytrynowa

Forma potrawy: Zupy

700 g piersi z kurczaka
4 kurze wątróbki
2,5 l wody
3 ząbki czosnku
1/2 cebuli
3 gałązki kolendry
3 zielone cytrynki (limonki)
700 g pomidorów
100 g czerwonej cebuli
1 zielona papryka
1 goździk
1 laska cynamonu (2,5 cm)
1/2 łyżeczki zmielonego kminku
1 łyżeczka oregano
1 łyżka oleju, sól

Do przybrania:
3 zielone cytrynki
1 avocado
smażone paski tortilli

potrawa z innych składników » zobacz przepis

Karp z pieczarkami

Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne

karp o wadze ok. 2 kg.
łyżka soku z cytryny
łyżeczka sosu worcester
50 g. mąki
30 g. słoniny
20 g. cebuli
10 dag. pieczarek
łyżka posiekanej natki
2 łyżki białego, wytrawnego wina (niekoniecznie)
1/4 l. bulionu z kostki
biały pieprz
sól
łyżka mąki (do zagęszczenia sosu)
2 łyżki śmietany
50 g. masła do smażenia

potrawa z innych składników » zobacz przepis