MENU
ZWIŃ MENU
Na liście przepisów, grzyby zostały zaznaczony na zielono

Mazurek drożdżowy z bakaliami i polewą czekoladową

Forma potrawy: Ciasta

50 dag (2 i 1/2 szklanki) mąki
15 dag (8 łyżek) cukru
20 dag margaryny
5 dag drożdży
3/4 szklanki mleka
3 jaja
bakalie (rodzynki, migdały, orzechy, suszone owoce, skórka pomarańczowa)
tłuszcz i tarta bułka do formy
polewa kakaowa
 

potrawa z grzybów » zobacz przepis

Pizza kalabryjska z pomidorami i tuńczykiem

Ciasto:
350 g mąki
20 g drożdzy
2 łyżki smalcu
220 ml letniej wody
sól
tłuszcz do wysmarowania formy
 
Farsz:
600 g pomidorów
200 g tuńczyka w oliwie
50 g anchois
50 g zielonych oliwek faszerowanych
1 jajo
1 szalotka
3 łyżki oliwy
 

potrawa z grzybów » zobacz przepis

Sałatka skandynawska

Forma potrawy: Sałatki



25 dag ananasa z puszki
10 dag pieczarek
10 dag ugotowanych szparagów
pół ugotowanego kurczaka (ok. 0,5 kg)
2 jajka
słoik majonezu (15 dag)
pomidor
łyżka zieleniny
sól, pieprz

potrawa z grzybów » zobacz przepis

Ryż po staropolsku

Forma potrawy: Dania główne


25 dag ryżu
1/2 litra wywaru z drobiu
10 dag suszonych śliwek
8 dag grzybów suszonych
100 ml śmietany
żółtko
zielenina
sól, pieprz
sok z cytryny

potrawa z grzybów » zobacz przepis

Makaron z sosem grzybowym

Forma potrawy: Dania główne

10 dag. makaronu - wstążek
10 g. masła lub margaryny
40 dag. pieczarek
2 dymki (niekoniecznie)
2 łyżki śmietany
2 cebule
100 ml. wywaru z warzyw
200 ml. chudego mleka
2 łyżki mąki lub zasmażki w proszku
pieprz cayenne
szczypiorek
sól

potrawa z grzybów » zobacz przepis

Kubańskie ziemniaki

60 dag ziemniaków
15 dag cebuli
7 dag marchwi
15 dag pieczarek
10 dag boczku wędzonego
20 dag kiełbasy
sól, pieprz
liście kapusty
zielenina

potrawa z grzybów » zobacz przepis

Sałatka z pstrągiem

Forma potrawy: Sałatki

1 wędzony pstrąg
15 dag pieczarek
5 dag szpinaku (może być mrożony)
1 łyżka oliwy
pęczek szczypiorku do przybrania

potrawa z grzybów » zobacz przepis

Makowiec

Forma potrawy: Ciasta

50 dag mąki
5 dag drożdży
10 dag cukru
mleko
15 dag masła lub 8 dag masła i 8 dag oleju sojowego czy słonecznikowego
5 żółtek
3 paczki cukru waniliowego
szczypta soli
0,5 kg maku
0,5 kg cukru
skórka z pomarańczy
ewentualnie rodzynki

potrawa z grzybów » zobacz przepis