MENU
ZWIŃ MENU

Kubańskie ziemniaki

Formy potrawy:

Składniki

60 dag ziemniaków
15 dag cebuli
7 dag marchwi
15 dag pieczarek
10 dag boczku wędzonego
20 dag kiełbasy
sól, pieprz
liście kapusty
zielenina

Przyrządzanie

Marchew i ziemniaki pokroić w grube plastry, pieczarki w paski, boczek wędzony w kostkę, kiełbasę w plasterki, cebulę w krążki.

Na dnie naczynia położyć liść kapusty, a na niego układać warstwami na przemian: ziemniaki, posiekaną cebulę, marchew, pieczarki, kiełbasę.

Boczek ułożyć przy brzegach naczynia. Każdą warstwę posypać solą, pieprzem oraz posiekaną zieleniną. Wierzchnią warstwę powinny stanowić ziemniaki.

Całość przykryć liściem kapusty, przykryć naczynie, wstawić do piekarnika i piec do miękkości ziemniaków.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Ziemniaki nadziewane jajami

Forma potrawy: Zapiekane

4 duże ziemniaki (80 dag)
4 łyżki śmietany
8 jaj
sól, pieprz
szczypiorek

Ziemniaki po peruwiańsku

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Inne potrawy

6 ziemniaków
1 opakowanie serka homogenizowanego
1/2 szklanki mleka
sok z cytryny lub łyżka octu
sól, pieprz
2 jaja na twardo
papryka w proszku
zielenina

Ziemniaki po polsku

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki

1 kg ziemniaków
tłuszcz
tarta bułka
sól, pieprz

Moskole - placki pieczone na blasze bez tłuszczu

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania główne

1 jajko
0,5 kg mąki
sól do smaku
1 kg ugotowanych ziemniaków
masło czosnkowe