Zobacz wszystkie przepisy z winem
Forma potrawy: Desery
2 dojrzałe, słodkie melony
10 dag słodkich migdałów
100 ml (wina) madery lub porto
4 gałązki świeżej mięty
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Desery
4 pomarańcze
200 g cukru
1 paczka cukru waniliowego
1 kieliszek porto
Forma potrawy: Desery
4 gruszki
łyżka soku malinowego
1/2 szklanki białego wina
2 łyżki posiekanych migdałów
2 łyżki rodzynków
łyżka miodu
1/2 łyżeczki imbiru
sok z cytryny
Forma potrawy: Desery
500 g moreli
200 g czereśni
100 g cukru
1/2 laski wanilii
1/2 laski cynamonu
3 plastry cytryny
1/4 l białego wina
wiórki z czekolady (najlepiej gorzkiej)
1/4 l śmietany-kremówki (niekoniecznie)
Forma potrawy: Desery
20 dag pumpernikla (ciemny chleb razowy)
10 dag masła
6 małych gruszek
25 dag cukru
10 łyżeczek żelatyny instant
4 żółtka
1,5 szklanki czerwonego wina
1,5 szkalnki śmietany kremówki
cynamon
wiórki czekoladowe do dekoracji
Ciasto:
3 tabliczki gorzkiej naturalnej czekolady
2 łyżki miodu
6 jaj
100 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
skórka z jednej pomarańczy
szczypta soli
Polewa:
1 pomarańcza
1 łyżka miodu
50 ml sherry
Forma potrawy: Desery
5 jaj
5 łyżek cukru
8 dag migdałów
1 tabliczka czekolady
2-3 łyżki tartej bułki
1 kieliszek wytrawnego wina
5 dag rodzynek
cynamon
Ciasto:
8 dag mąki
4 dag mielonych orzechów włoskich
5 jajek
1/2 łyżeczki cynamonu
12 dag cukru
szczypta soli
2 łyżki stopionego masła
Krem:
75 dag czerwonych jabłek
sok z 1 cytryny
szklanka białego wina
7 dag cukru
3 łyżeczki żelatyny
Dekoracja:
2 szklanki śmietany kremówki
3 łyżki cukru pudru
5 dag prażonych, posiekanych orzechów włoskich