Zobacz wszystkie przepisy z papryką
Kurczak z oliwkami i papryką po grecku
Forma potrawy: Dania główne
1 kurczak
4 czerwone papryki
25 dag czarnych oliwek
3 pomidory
2 cebule
250 ml czerwonego wina
375 ml oliwy
1 łyżeczka tymianku
sól, pieprz
Forma potrawy: Dania główne
puszka konserwy wołowej w sosie własnym
4 papryki
8 pomidorów
sól, pieprz
Do podania:
pieczywo
lub makaron
lub ziemniaki
lub kasza
Szaszłyki jagnięce lub wieprzowe
Forma potrawy: Dania główne
60 dag jagnięciny lub wieprzowiny
strąk czerwonej papryki
sól
pieprz
tymianek
ząbek czosnku
2 łyżki miodu
2 łyżki oleju
Sos:
2 łyżki musztardy
po łyżce miodu i koncentratu pomidorowego
odrobina przegotowanej wody
Forma potrawy: Dania główne, Kolacje
1 woreczek białego ryżu (albaris)
4 średnie kolorowe papryki
1 kabaczek lub cukinia (ok. 30 dag)
2 cebule
6 pomidorów
3 ząbki czosnku
5 łyżek oleju
3 łyżki posiekanych ziół (bazylia, tymianek, natka pietruszki)
przyprawa vegeta
sól i pieprz
Forma potrawy: Dania główne
50 dag mięsa wołowego
sól, pieprz
papryka
2 łyżki mąki
1 łyżka oleju
1 łyżka smalcu lub margaryny
1 cebula
1/2 szklanki śmietany
Forma potrawy: Dania główne, Kolacje
30 dag twardego tofu
20 dag skiełkowanej fasoli lub soi
1 zielona papryka
1 czerwona papryka
10 młodych cebulek (dymka)
1 łyżka oleju arachidowego
2 łyżki orzeszków pistacjowych lub prażonych nasion dyni do przybrania
Marynata:
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oleju arachidowego
2 łyżki soku cytrynowego
1 łyżka wytrawnego białego wina
1 łyżeczka mielonego imbiru
Forma potrawy: Dania główne, Inne potrawy
1 średni kawałek imbiru lub łyżka imbiru w proszku
2 małe cebulki
3 ząbki czosnku
1 papryka zielona i jedna czerwona
2 marchewki
2 gałązki selera naciowego
100 g fasolki szparagowej
80 g kalafiora
1 mała ostra, czerwona papryczka (piment)
2 łyżki bulionu z kury
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki sherry
1 łyżka soku cytrynowego
1 łyżeczka oleju sezamowego
sól, olej do smażenia
Wołowina pörkölt duszona po węgiersku
Forma potrawy: Dania główne
80 dag wołowiny (lub jagnięciny)
3 cebule
2 ząbki czosnku
papryka w proszku
sól, pieprz, majeranek
200 ml białego wina
3 papryczki (mogą być chili dla odważnych)
2 pomidory