MENU
ZWIŃ MENU
Na liście przepisów, warzywa zostały zaznaczony na zielono

Makaron z sosem pesto

Forma potrawy: Dania główne, Kolacje

50 dag zielonego makaronu
sól
 
Na sos:
10 dag liści świeżej bazylii
2 duże ząbki czosnku
6 łyżek tartego parmezanu
1/4 szklanki orzeszków piniowych lub obranych i zmielonych migdałów
1/2 szklanki oliwy wysokiej jakości
 

Dania główne z warzyw » zobacz przepis

Sardynki w imbirze

Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne

8 sardynek świeżych lub mrożonych
1 łyżka octu winnego
1,5 filiżanki wody
2,5 - 3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki sake (wódki ryżowej)
1 łyżka cukru
2 kawałki średniego imbiru (2 łyżki imbiru w proszku)
liście do wyłożenia rondla (np. sałaty) lub pergamin

Do podania:
Ryż

Dania główne z warzyw » zobacz przepis

Filety z dorsza zapiekane z serem

Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne

80 dag filetów z dorsza
10 dag utartego ostrego sera
kieliszek wytrawnego wina
20 dag świeżej śmietany
wywar z włoszczyzny
15 dag pieczarek
odrobina masła
pieprz
sól

Dania główne z warzyw » zobacz przepis

Pierogi z mięsem

Forma potrawy: Dania główne, Kolacje

40 dag mąki
60 dag gotowanego mięsa wołowego
cebula
jajko
olej
sól, pieprz

Dania główne z warzyw » zobacz przepis

Kotlety z płatków owsianych

Forma potrawy: Dania główne, Kolacje

szklanka płatków owsianych
2 jaja
cebula
sól
pieprz
50 g tartego parmezanu
1/2 szklanki tartej bułki
olej do smażenia

Dania główne z warzyw » zobacz przepis

Kotlety schabowe w winie

Forma potrawy: Dania główne

1,2 kg schabu bez kości
100 g migdałów
250 ml wina (malaga)
5 łyżek oleju
2 gałązki zielonej pietruszki
sól

Dania główne z warzyw » zobacz przepis

Schab w sosie arabskim

Forma potrawy: Dania główne

8 plastrów schabu bez kości o grubości ok 1 - 1,5cm
paczka fig
4 małe cebulki (np. szalotki)
3 łyżki octu winnego najlepiej czerwonego
3 łyżki oliwy
łyżka masła
kieliszek wina najlepiej czerwonego
sól, pieprz do smaku

Do podania:
kasza kus-kus

Dania główne z warzyw » zobacz przepis

Rumsztyk

Forma potrawy: Dania główne

50 dag wołowiny bez kości lub rostbefu bez kości
tłuszcz
2 dag mąki
sól, pieprz

Do podania:
frytki

Dania główne z warzyw » zobacz przepis