Zobacz wszystkie przepisy z solą kuchenną
Medaliony z jelenia w sosie ze śliwowicy
Forma potrawy: Dania główne
50 g śliwowicy
1 kg polędwicy z jelenia lub innej dziczyzny
0,5 łyżeczki mąki
2 łyżki masła
1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany
0,5 l bulionu wołowego
1 łyżka musztardy
pieprz
sól
1 cebula
1 - 2 marchewki
1 mały seler
Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne
Na 4 porcje:
około 70-80 dekagramowy dorsz
100 g suszonych śliwek
pól szklanki majonezu
bułka
szklanka mleka
100 g cebuli
jajko
200 ml. wytrawnego białego wina
2 l. bulionu warzywnego
sól, pieprz
Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne
olej do tzw. głębokiego smażenia
4 filety płastugi, dorsza lub łupacza (może być flądra), panierowane
2 dojrzałe avocado
1 cytryna
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
1 łyżka szczypiorku, posiekanego
Do przybrania:
gałązki pietruszki
Forma potrawy: Dania główne
450g wędzonych kiełbasek holenderskich
225g makaronu, np. wstążki
sól
50g masła lub margaryny
225g kukurydzy mrożonej
100g fasolki szparagowej zielonej
2 łyżki chrzanu w śmietanie
świeżo zmielony pieprz naturalny
Moskole - placki pieczone na blasze bez tłuszczu
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania główne
1 jajko
0,5 kg mąki
sól do smaku
1 kg ugotowanych ziemniaków
masło czosnkowe
Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne
Składniki określono na 6 porcji
3 średniej wielkości pstrągi
sok z połówki cytryny
butelka białego wytrawnego wina
3 małe cebulki
kilka gałązek suszonego tymianku
po garści świeżych liści bazylii i mięty
5 - 6 goździków
2 ząbki czosnku
liść laurowy
3 łyżki masła
2 łyżki mąki
2 szklanki bulionu
sól, pieprz
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne, Dania na grilla
8 małych filetów z płastugi (flądry)
50g masła
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
425g pokrojonych pomidorów z puszki
2 ząbki czosnku rozgniecione
2 cytryny pokrojone w plastry
Do przybrania:
posiekana zielona pietruszka
Forma potrawy: Dania główne
450g mielonego mięsa wieprzowego
1 cebula, pokrojona w plastry
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
1/2 łyżeczki suszonej szałwii
otarta skórka i sok z 1 pomarańczy
600ml wytrawnego wina jabłkowego
850g dużej fasoli z puszki, odsączonej i opłukanej
Do przybrania:
listki szałwii