Forma potrawy: Dania główne, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 20 min.
450g wędzonych kiełbasek holenderskich
225g makaronu, np. wstążki
sól
50g masła lub margaryny
225g kukurydzy mrożonej
100g fasolki szparagowej zielonej
2 łyżki chrzanu w śmietanie
świeżo zmielony pieprz naturalny
Kiełbaski przypiekać na gorącym grillu przez około 3-4 minuty z każdej strony, aż będą dobrze zarumienione.
W dużej ilości wrzącej osolonej wody gotować makaron przez 15 minut aż zmięknie. W oddzielnym rondelku na małym ogniu roztopić masło. Włożyć do niego kukurydzę i fasolkę szparagową i pod przykrywką delikatnie ogrzewać przez 5 minut.
Ugotowany makaron odcedzić i przełożyć do ogrzanego wcześniej naczynia. Włożyć chrzan i warzywa w maśle.
Do tej mieszaniny dodać pokrojone kiełbaski. Przyprawić do smaku, dobrze wymieszać i podawać.
Chorwackie kiełbaski cevapcici
Forma potrawy: Dania na grilla
mięso wołowe bez kości 80 dag
mała cebula
sól
Do podania:
biały cheb pszenny
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania na grilla
kiełbasa biała parzona 6 sztuk
papryka chili w proszku
chrzan tarty
Forma potrawy: Zupy
0,75 kg pomidorów
10 dag cebuli
10 dag tłuszczu
pół litra mleka
30 dag ziaren gotowanej kukurydzy
kostka rosołowa
sól, pieprz
cukier
zielenina
Sałatka pieczarkowa z kukurydzą
Forma potrawy: Sałatki
5 dużych świeżych pieczarek
1 puszka kukurydzy konserwowej
2 jajka na twardo
1 mały słoik majonezu
1 łyżka sosu sojowego
1 pęczek szczypiorku
sok z cytryny
sól, pieprz, szczypiorek