Zobacz wszystkie przepisy z migdałami
Forma potrawy: Dania główne, Kolacje
50 dag zielonego makaronu
sól
Na sos:
10 dag liści świeżej bazylii
2 duże ząbki czosnku
6 łyżek tartego parmezanu
1/4 szklanki orzeszków piniowych lub obranych i zmielonych migdałów
1/2 szklanki oliwy wysokiej jakości
Forma potrawy: Dania główne
kurczę o wadze 1,5 kg
2,5 kg pomidorów
1 cebula
3 łyżki gęstego miodu
150 g masła
100 g obranych migdałów
1 łyżeczka prażonego ziarna sezamowego
szczypta szafranu
1 łyżeczka cynamonu
sól, pieprz
2 łyżki oliwy
Kapusta pekińska duszona z warzywami
Forma potrawy: Dania główne, Inne potrawy
duża cebula
2 łyżki oleju
kapusta pekińska
750 g pomidorów bez skórki z puszki
3 ząbki czosnku
2 łyżki płatków migdałowych
łyżka masła
sól, pieprz
2 łyżki curry
pęczek natki pietruszki
Do podania:
ryż
Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane, Dania rybne
3 pstrągi
mąka (do obtoczenia pstrąga)
sól
oliwa
masło
miód płynny
migdały
orzechy włoskie, laskowe
Na sos:
1 łyżka masła
sok z 1 pomarańczy
sok z 1/2 cytryny
2-3 łyżki miodu
Kotlety de Volaille z pieczarkami
Forma potrawy: Dania główne
4 piersi z kurczaka
20 dag pieczarek
masło do smażenia
5 dag migdałów
1 żółtko, 2 jajka
posiekana natka
10 dag tartej bułki
sól, pieprz
Do podania:
frytki
pomidory
Forma potrawy: Dania główne
60 dag wołowiny bez kości
100 ml czerwonego wytrawnego wina
6-8 dag cebuli
15 dag dżemu śliwkowego
2 dag mąki
3 dag migdałów
sól, pieprz
sok z cytryny
Do podania:
ryż
Forma potrawy: Dania główne
1 kg brokułów
750 g marchwi
3 łyżeczki migdałów w płatkach
100 g sera pleśniowego (np. rokpol)
250 ml mleka
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz
4 łyżki śmietany kremówki
4 bułki pszenne
Forma potrawy: Dania główne, Kolacje
2 saszetki ryżu brązowego halina
cytryna
2 marchewki
cebula
ząbek czosnku
4 łyżki oleju
30 dag zielonego groszku
2 łyżki siekanych migdałów
4 łyżki tartego sera żółtego (parmezan, gouda)
świeżo zmielony biały pieprz
bazylia do dekoracji