Zobacz wszystkie przepisy z olejem
Gęsie udka z jabłkami i sosem śliwkowym
Forma potrawy: Dania główne
4 udka gęsie
20 dag cebuli
400 ml rosołu drobiowego (z kostki)
łyżeczka majeranku
2 duże jabłka
1-2 łyżki mąki, sól, pieprz
12 suszonych śliwek (bez pestek)
2-3 łyżki calvadosu (niekoniecznie)
2 łyżki tłuszczu do smażenia
Forma potrawy: Dania główne
500 g dyni
1 biała cebula
2 łyżki oleju sezamowego
1 czerwona papryczka chili
1/2 łyżeczki przyprawy chili
sól
Do podania:
ryż lub pieczywo
Danie jednogarnkowe z dynią i wieprzowiną
Forma potrawy: Dania główne
500 - 600 g miąższu dyni pokrojonego w kostkę
2 pory pokrojone w krążki
1 pęczek zielonej pietruszki drobno posiekany
posiekane świeże zioła (według upodobania)
2 drobno posiekane ząbki czosnku
600 g posiekanej wieprzowiny
3 łyżki oleju
1 liść laurowy
200 ml bulionu
100 ml białego wina
1 łyżka octu winnego
sól, pieprz
100 g kwaśnej śmietany
Forma potrawy: Dania główne
75 dag grzybów
25 dag papryki
15 dag pomidorów
10 dag cebuli
5 dag słoniny lub oleju
sól, pieprz
zielenina
Forma potrawy: Dania główne
1 szklanka kaszy kuskus
2 piersi z kurczaka
1 czerwona cebula
1 marchewka
2 ząbki czosnku
1 puszka czerwonej fasoli
1 łyżeczka białego pieprzu
1/4 łyżeczki curry
1 łyżka słodkiej papryki
olej do smażenia
2 łyżki masła
posiekana natka pietruszki
Forma potrawy: Dania główne
1 łyżka oleju
450g chudej wieprzowiny bez kości, pokrojonej w paski
50g świerzego imbiru, pokrojonego w plastry
2 ząbki czosnku, rozgniecione
1/4 łyżeczki proszku chilli
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
175g czerwonej papryki z puszki, odsączonej i pokrojonej w plastry
225g obranych krewetek
1 pęczek dymki, każda cebulka przepołowiona i pocięta wzdłuż
Forma potrawy: Dania główne
1 łyżka oleju
900g mielonej wołowiny
2 cebule, posiekane
1-2 łyżki chilli w proszku
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
600ml bulionu wołowego
850g czerwonej fasoli z puszki, odsączonej i wypłukanej
2 łyżki koncentratu pomidorowego
4 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
Do podania:
ciepła bagietka
Forma potrawy: Dania główne
450g zielonego marakonu wstążki
sól
4 piersi z kurczaka, bez kości
1 łyżka oleju
225g małych grzybków, np. pieczarki lub kurki
275g skondensowanej zupy z kurczaka z puszki
3 łyżki wytrawnej sherry
1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
świeżo zmielony pieprz naturalny
Do posypania:
słodka papryka