MENU
ZWIŃ MENU

Chilli con carne (wersja 2)

Forma potrawy: Dania główne, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 30 min.

Składniki

1 łyżka oleju
900g mielonej wołowiny
2 cebule, posiekane
1-2 łyżki chilli w proszku
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
600ml bulionu wołowego
850g czerwonej fasoli z puszki, odsączonej i wypłukanej
2 łyżki koncentratu pomidorowego
4 łyżki posiekanej zielonej pietruszki

Do podania:
ciepła bagietka

Przyrządzanie

W większym, żaroodpornym naczyniu podrzać olej, włożyć posiekaną wołowinę, dodać cebulę i smażyć do zarumienienia. Potem wsypać proszek chilli, przyprawić zgodnie z własnym upodobaniem, a następnie wlać bulion.

Doprowadzić do wrzenia, przykryć i przez 15 minut gotować na wolnym ogniu.

Włożyć czerwoną fasolę i koncentrat pomidorowy i nadal ogrzewać na wolnym ogniu przez dalsze 2 minuty, aby całość była ciepła.

Na koniec wsypać pietruszkę i podawać z ciepłą bagietką.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Chilli con carne

Forma potrawy: Dania główne

0,5 kg zmielonej wołowiny
1 łyżka przyprawy chilli w proszku
1 duża cebula
1 puszka fasoli czerwonej
2 ząbki czosnku
ew. 1 łyżeczka zmielonego kminku
1 puszka posiekanych pomidorów w zalewie
pieprz
sól
kilka kropel tabasco

Sos harissa

Forma potrawy: Sosy

suszone czerwone papryczki chilli
czosnek
kminek
suszona mięta
oliwa
sól

Sos chilli-imbirowy

Forma potrawy: Sosy

 
10 świeżych czerwonych papryczek chilli
1-2 ząbki czosnku
2 łyżeczki bulionu
5 cm kawałka świeżego imbiru
4 łyżki soku cytrynowego
sól
 

Sałatka makaronowa z sosem paprykowym

Forma potrawy: Sałatki, Kolacje


50 dag makaronu
sól, pieprz, słodka papryka
słoik (ok. 720 ml) łagodnej papryki w zalewie
4-5 obranych ząbków czosnku
1-2 strączki papryki chilli
5 dag migdałów
7 łyżek oliwy