MENU
ZWIŃ MENU
Na liście przepisów, nabiał, tłuszcze oraz jaja zostały zaznaczony na zielono

Pstrąg pieczony w folii z ryżem

Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne, Dania na grilla, Kolacje

4 torebki ryżu (400 g)
4 pstrągi
2 cytryny
2 łyżki masła
pęczek koperku
sól
pieprz
 

Dania główne z nabiału oraz jaj » zobacz przepis

Gulasz z soczewicy i jarzyn

Forma potrawy: Dania główne, Kolacje

25 dag soczewicy
2 ziemniaki
25 dag cukinii
25 dag porów
1/4 selera
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
4-8 łyżek soku cytrynowego
625 ml wody
olej, sól, pieprz
 

Dania główne z nabiału oraz jaj » zobacz przepis

Peklowana karkówka w winie

Forma potrawy: Dania główne

3 kg karkówki
2 marchewki
2 korzenie pietruszki
3 cebule
2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
3 liście laurowe
po 10 ziaren czarnego pieprzu, ziela angielskiego i jałowca
3 łyżeczki soli
3 łyżki masła

Dania główne z nabiału oraz jaj » zobacz przepis

Krokiety z fasoli

Forma potrawy: Dania główne, Kolacje

2 szklanki fasoli
3-4 pory
2-3 łyzki bułki tartej
1-2 jaja
1 łyżka razowej mąki pszennej
sól
1 łyżka pieprzu
1 łyżka majeranku

Do podania:
sos pomidorowy

Dania główne z nabiału oraz jaj » zobacz przepis

Warzywa chop-suey

Forma potrawy: Dania główne, Inne potrawy


1 średni kawałek imbiru lub łyżka imbiru w proszku
2 małe cebulki
3 ząbki czosnku
1 papryka zielona i jedna czerwona
2 marchewki
2 gałązki selera naciowego
100 g fasolki szparagowej
80 g kalafiora
1 mała ostra, czerwona papryczka (piment)
2 łyżki bulionu z kury
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki sherry
1 łyżka soku cytrynowego
1 łyżeczka oleju sezamowego
sól, olej do smażenia

Dania główne z nabiału oraz jaj » zobacz przepis

Ragout z borowików, kurek i fasolki

Forma potrawy: Dania główne

200 g kurek
500 g borowików
150 g bekonu
1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
2 szalotki
2 ząbki czosnku
400 g białej fasolki z konserwy
biały pieprz mielony
sól do smaku

Dania główne z nabiału oraz jaj » zobacz przepis

Warzywa na patelni

Forma potrawy: Dania główne

po 1 strąku czerwonej i zielonej papryki
4 pomidory
cebula
2 ząbki czosnku
1 puszka kukurydzy
25 dag ugotowanej czerwonej fasoli
25 dag ugotowanej fasolki szparagowej
pieprz, sól
olej
sproszkowana słodka papryka
łyżka siekanej pietruszki

Dania główne z nabiału oraz jaj » zobacz przepis

Gulasz Flamandzki

Forma potrawy: Dania główne

0,75 kg ładnej wołowiny - np. polędwicy
pół łyżeczki tymianku i rozmarynu
3 kromki razowego chleba
świerzo zmielony pieprz naturalny
łyżka ostrej musztardy
3 duże cebule
łyżka mąki pszennej
1,5 szklanki piwa
1 liść laurowy
4 łyżki oliwy
sól

Do podania:
kasza gryczana
lub ziemniaki
lub makaron

Dania główne z nabiału oraz jaj » zobacz przepis