MENU
ZWIŃ MENU

Mieszane szaszłyki

Forma potrawy: Dania główne, Dania na grilla

8 grzybków, np. pieczarek
4 plasterki boczku bez skórki, przekrojone skośnie na połowy
8 nerek jagnięcych, obranych ze skóry i przepołowionych
4 przepołowione pomidory
8 kiełbasek koktailowych
8 liści laurowych
olej do posmarowania
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny

Dania główne » zobacz przepis

Ryż w pięciu ziołach

Forma potrawy: Dania główne

225g ryżu
sól
50g masła
2 łyżki szczypiorku, posiekanego
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
szczypta suszonego tymianku
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka posiekanej mięty
świeżo zmielony pieprz naturalny

Do przybrania:
gałązki mięty i tymianku

Dania główne » zobacz przepis

Ryż cytrynowy

Forma potrawy: Dania główne

225g ryżu
sól
skórka otarta z 2 cytryn
świeżo zmielony pieprz naturalny

Do przybrania:
przepołowione plasterki cytryny

Dania główne » zobacz przepis

Strogonow z wątróbki

Forma potrawy: Dania główne

450g wątróbki jagnięcej, pokrojonej w paski
2 łyżki zwykłej mąki
1 łyżka słodkiej papryki
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
2 łyżki oleju
1 cebula, pokrojona w plastry
100g plasterków boczku bez skóry, pokrojonego w paski
2 łyżki brandy
150ml kwaśnej śmietany

Do przybrania:
posiekana zielona pietruszka

Dania główne » zobacz przepis

Chilli con carne (wersja 2)

Forma potrawy: Dania główne

1 łyżka oleju
900g mielonej wołowiny
2 cebule, posiekane
1-2 łyżki chilli w proszku
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
600ml bulionu wołowego
850g czerwonej fasoli z puszki, odsączonej i wypłukanej
2 łyżki koncentratu pomidorowego
4 łyżki posiekanej zielonej pietruszki

Do podania:
ciepła bagietka

Dania główne » zobacz przepis

Zapiekanka wieprzowa

Forma potrawy: Dania główne, Dania na grilla

1 cebula, posiekana
450g mięsa z wieprzowej kiełbasy
225g mrożonej marchewki w kostkach
1/2 łyżeczki suszonej szałwii
szczypta suszonego tymianku
100g malutkich poćwiartowanych pieczarek
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
150ml wytrawnego wina jabłkowego
2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
120g błyskawicznych ziemniaków puree
50g stratego sera

Do przybrania:
plasterki pomidora
gałązka zielonej pietruszki

Dania główne » zobacz przepis

Kurczak tonnato

Forma potrawy: Dania główne

450g ugotowanego mięsa z kurczaka, obranego ze skóry
1/2 ogórka w plastrach
200g tuńczyka w oleju
150ml majonezu
150ml kwaśnej śmietany
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
175g czerwonej papryki z puszki, odsączonej i pokrojonej w plastry

Do przybrania:
plastry ogórka

Do podania:
chleb z chrupiącą skórką lub gotowane, młode ziemniaki

Dania główne » zobacz przepis

Kurczak tagliatelle

Forma potrawy: Dania główne

450g zielonego marakonu wstążki
sól
4 piersi z kurczaka, bez kości
1 łyżka oleju
225g małych grzybków, np. pieczarki lub kurki
275g skondensowanej zupy z kurczaka z puszki
3 łyżki wytrawnej sherry
1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
świeżo zmielony pieprz naturalny

Do posypania:
słodka papryka

Dania główne » zobacz przepis