MENU
ZWIŃ MENU
Na liście przepisów, makarony, mąki, kasze, zboża zostały zaznaczony na zielono

Gruszki w cieście

Forma potrawy: Ciasta

6 gruszek
1 żółtko
1 łyżka mleka
1 łyżka masła

Ciasto:
250 g mąki
175 g masła
1 jajo
1 łyżka cukru pudru
3 łyżeczki mleka
sól

Ciasta z makaronów, mąk, kasz, zbóż » zobacz przepis

Marchwiak

Forma potrawy: Ciasta

Ciasto:
4 jaja
2 szklanki cukru
1 szklanka oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu i kakao
2 szklanki utartej marchwi
3 szklanki mąki

Krem:
1 paczka masła roślinnego
1 szklanka kwaśnego mleka
1 cukier waniliowy
10 łyżeczek cukru

Ciasta z makaronów, mąk, kasz, zbóż » zobacz przepis

Knedle ze śliwkami lub morelami

Forma potrawy: Ciasta, Dania główne

750 g śliwek lub małych moreli
100 g cukru pudru
80 g masła do polania
60 g bułki tartej
1 łyżeczka cynamonu

Ciasto:
700 g kartofli
50 g masła
3 jajka
mąka, sól

Ciasta z makaronów, mąk, kasz, zbóż » zobacz przepis

Szarlotka z kruszonką

Forma potrawy: Ciasta

30 dag mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
jajko
15 dag cukru
10 dag masła
75 dag jabłek
2 łyżki cukru pudru
bułka tarta

Ciasta z makaronów, mąk, kasz, zbóż » zobacz przepis

Ciasto ze śliwkami

Forma potrawy: Ciasta

Ciasto:
50 dag mąki
5 dag drożdży
5 dag cukru
sól
1,5 - 2 szklanki mleka
8 dag masła
2 jajka

Masa:
1 kg śliwek
5 dag cukru
łyżeczka cynamonu

Ciasta z makaronów, mąk, kasz, zbóż » zobacz przepis

Ciastka brownies

Forma potrawy: Ciasta

Na 60 sztuk:
30 dag gorzkiej czekolady
kostka masła (25 dag)
7 jajek
szczypta soli
30 dag wyłuskanych orzechów włoskich
50 dag cukru
2 cukry waniliowe
2 niepełne szklanki mąki (32 dag)
pół torebki proszku do pieczenia
30-40 dag polewy z ciemnej czekolady
ubita śmietana i orzechy włoskie do dekoracji

Ciasta z makaronów, mąk, kasz, zbóż » zobacz przepis

Strucla z powidłami

Forma potrawy: Ciasta

30 dag mąki
3 dag drożdży
4 łyżki (8 dag) masła
4 żółtka
4 łyżki cukru
opakowanie cukru waniliowego
30 dag powideł śliwkowych
mleko

Ciasta z makaronów, mąk, kasz, zbóż » zobacz przepis

Keks

Forma potrawy: Ciasta

4 jaja
20 dag mąki
20 dag masła
15 dag cukru
szklanka umytych i przebranych rodzynków
szklanka obranych ze skórki drobno pokrojonych migdałów lub posiekanych orzechów włoskich
opakowanie cukru waniliowego
pół łyżeczki amoniaku do ciast

Ciasta z makaronów, mąk, kasz, zbóż » zobacz przepis