MENU
ZWIŃ MENU

Trufle w czekoladzie

Forma potrawy: Ciasta, Desery

5 paczek herbatników
kostka margaryny
szklanka cukru pudru
żółtko
2 łyżki kakao
2 zapachy rumowe
czekolada

Ciasta » zobacz przepis

Tort pomarańczowy

Forma potrawy: Ciasta

280 g migdałów
200 g cukru pudru
5-6 jaj
sok i skórka starta z 2 pomarańczy
8 łyżek tartej bułki

Lukier:
200 g cukru pudru
sok z 1 pomarańczy

Inne:
masło i mąka do tortownicy
kandyzowane lub zwykłe pomarańcze do przybrania
smażona skórka pomarańczowa do przybrania

Ciasta » zobacz przepis

Strucla z makiem

Forma potrawy: Ciasta

Ciasto drożdżowe:
35 dag mąki
12 dag masła lub margaryny
3 żółtka
10 dag cukru
5 dag drożdży
skórka otarta z 1 cytryny
1/2 szklanki ciepłego mleka

Nadzienie:
50 dag mąki
1 litr mleka
12 dag masła
3/4 szklanki miodu
4 jajka
15 dag cukru
10 posiekanych orzechów włoskich
10 dag posiekanych migdałów
15 dag rodzynek
1/3 - 1/2 filiżanki drobno pokrojonej smażonej skórki pomarańczy
2 opakowania cukru waniliowego lub 1/2 rozdrobnionej laski wanilii
1 kieliszek rumu lub koniaku

Ciasta » zobacz przepis

Piernik bez jajek

Forma potrawy: Ciasta

2,5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru pudru
0,5 słoika dżemu truskawkowego
0,5 szklanki oleju słonecznikowego
1 szklanka mleka
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki przyprawy dla pierników

Do przygotowania formy:
1 łyżka margaryny
2 łyżki bułki tartej

Ciasta » zobacz przepis

Pierniki korzenne z polewą miętową

Forma potrawy: Ciasta

35 dag mąki pszennej
35 dag cukru
1/2 kostki masła
2 jajka
12,5 dag czekolady
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka zmielonych goździków
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkałtowej

Do przygotowania formy:
2 łyżki margaryny lub papier do pieczenia

Lukier:
1 szklanka cukru pudru,
2 łyżki likieru miętowego

Ciasta » zobacz przepis

Serowe ptysie

Forma potrawy: Ciasta, Desery

Ciasto:
20 dag mąki
4 jajka
60 dag masła
sól

Nadzienie:
60 dag białego sera
1/2 łyżeczki soli
szczypta białego pieprzu
szczypta soli selerowej
kieliszek sherry
łyżeczka pasty paprykowej

Ciasta » zobacz przepis

Mazurek włoski

Forma potrawy: Ciasta

Ciasto:
10 dkg mąki pszennej
5 łyżek masła
3 żółtka
1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 1/2 szklanki orzechów włoskich
1 wafel

Dodatki:
3/4 szklanki cukru
białko z dwóch jaj
1 łyżeczka cukru waniliowego

Ciasta » zobacz przepis

Seler naciowy w cieście

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Ciasta

łodygi selera naciowego
mleko
mąka
jaja
tłuszcz do smażenia

Do podania z:
sos vinaigrette
lub musztardowy
lub majonezowy z dodatkiem ketchupu

Ciasta » zobacz przepis