MENU
ZWIŃ MENU

Morelowy tort naleśnikowy

Forma potrawy: Ciasta, Desery

 
Ciasto:
200 g mąki
2 jaja
1 żółtko
1 łyżka roztopionego masła
250 ml mleka
250 ml wody mineralnej
1 łyżka cukru
sól
sklarowane masło do smażenia
100 g konfitury morelowej
4 łyżki soku cytrynowego
 
Krem:
3 żółtka
50 g cukru
70 g masła
3 białka
50 g cukru
 
Do przybrania:
czereśnie koktajlowe
skórka cytrynowa
 

Ciasta » zobacz przepis

Sernik z budyniem czekoladowym

Forma potrawy: Ciasta


Ciasto:
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 kostki miękkiej margaryny
0,5 szklanki cukru
2 jaja
żółtko
 
Masa budyniowa:
litr mleka
3 budynie czekoladowe
 
Masa serowa:
pół kostki miękkiej margaryny
pół szklanki cukru
4 serki waniliowe
3 jaja
białko
budyń śmietankowy
polewa czekoladowa
wiórki kokosowe

Ciasta » zobacz przepis

Sokoły z kremem kawowym

Forma potrawy: Ciasta

Ilość na 12 ciasteczek
 
Ciasto bezowe:
400 g cukru pudru
8 białka
1 łyżka mąki
30 g posiekanych migdałów
1 łyżeczka cukru waniliowego
 
Krem kawowy:
250 g masła
3 żółtka
150 g cukru
3 łyżki kawy rozpuszczalnej
1 łyżka rumu
 
 
 

Ciasta » zobacz przepis

Mazurek z płatków owsianych i marmolady

Forma potrawy: Ciasta


30 dag płatków owsianych
25 dag margaryny
10 dag (pół szklanki) mąki pszennej
10 dag (pół szklanki) mąki ziemniaczanej
10 dag (5 łyżek) cukru
2 jaja
5 łyżek śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
esencja migdałowa lub rumowa
marmolada
tłuszcz do blachy
cukier puder do posypania

Ciasta » zobacz przepis

Muffiny z malinami

Forma potrawy: Ciasta

 
200 g margaryny
210 g cukru
2 jajka
360 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 ml mleka
 
Nadzienie:
400 ml malin (objętościowo)
1 łyżka mąki
1 łyżka cynamonu
 
Kruszonka:
60 g mąki
4 łyżki cukru
50 g margaryny
2 łyżeczki cukru waniliowego
 

Ciasta » zobacz przepis

Quiche z kurkami

Forma potrawy: Ciasta, Dania główne, Kolacje

 
Ciasto:
20 dag masła
jajko
30 dag mąki
odrobina soli
foremka do quiche
 
Nadzienie:
0,5 kg kurek
olej
3 cebule
1-2 ząbki czosnku
rozmaryn, pieprz
15 dag sera gouda lub podobnego
boczek (niekoniecznie)
 
Sos:
100 ml śmietany
100 ml mleka
4 jajka
pieprz, sól
gałka muszkatołowa
 

Ciasta » zobacz przepis

Placek makowy z rodzynkami

Forma potrawy: Ciasta

Ciasto:
150 g mąki
100 g masła
50 g cukru pudru
1 żółtko
sól
 
Masa makowa:
250 g maku
100 g cukru pudru
3 łyżki miodu
2 łyżki masła
3 łyżki posiekanej smażonej skórki pomarańczowej
3 łyżki rodzynków
2 białka
 
Lukier:
50 g cukru pudru
łyżka rumu lub soku z cytryny
 

Ciasta » zobacz przepis

Bezy kawowe

Forma potrawy: Ciasta

 
200 g cukru pudru
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
4 białka
1 łyżka cukru waniliowego
100 ml wody
tluszcz do posmarowania pergaminu
 

Ciasta » zobacz przepis