MENU
ZWIŃ MENU

Sokoły z kremem kawowym

Forma potrawy: Ciasta, potrawa wegetariańska, czas przygotowania: 2 godz. 30 min.

Składniki

Ilość na 12 ciasteczek
 
Ciasto bezowe:
400 g cukru pudru
8 białka
1 łyżka mąki
30 g posiekanych migdałów
1 łyżeczka cukru waniliowego
 
Krem kawowy:
250 g masła
3 żółtka
150 g cukru
3 łyżki kawy rozpuszczalnej
1 łyżka rumu
 
 
 

Przyrządzanie

 
Białka ubić na piankę, dodajać kolejno, 8 łyżek cukru jedna po jednej. Ubijać do czasu aż piana będzie lśniąca. Do piany dodać mąkę, resztę cukru i cukier waniliowy. Wymieszać na jednolitą masę, przełożyć do rękawa cukierniczego.
 
Wyciskać masę na narysowane na papierze trójkąty równoboczne. Wyrównać powierzchnię nożem. Obsypać wierzch posiekanymi migdałami, wstawic do piekarnika o temp. 120-140 st. C, suszyć przy uchylonych drzwiczkach.
 
Przygotować krem: żółtka ubić z cukrem pudrem. Naczynie z żółtkami postawić na parze, ubijać tak długo, aż masa zgęstnieje, ostudzić. Masło zmiksować z kawą, wymieszać z ostudzoną masą z żółtek i rumem na puszysty krem. Krem może być zrobiony bez żółtek.
 
Wysuszone trójkęty łączyć po dwa, przekładając je kremem kawowym.
 
Sokoły można też przełożyć kremem maślanym lub czekoladowym.
 

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Sandwicze z kremem serowo-orzechowym

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Kolacje

4 kromki chleba
2 rzodkiewki
4 dag masła
10 dag łagodnego sera żółtego
3 dag zmielonych orzechów włoskich lub laskowych
2-3 łyżki mleka

Tarta winogronowa z kremem

Forma potrawy: Ciasta

Ciasto:
5 dag mielonych orzechów włoskich
20 dag mąki
szczypta proszku do pieczenia
15 dag masła
5 dag cukru

Krem:
4 łyżeczki żelatyny
2 jajka
10 dag cukru
sok i otarta skórka z cytryny
1,5 szklanki śmietany
po 25 jasnych i ciemnych wypestkowanych winogron
siekane orzechy i listki melisy do dekoracji

Tort gruszkowy

Forma potrawy: Desery

20 dag pumpernikla (ciemny chleb razowy)
10 dag masła
6 małych gruszek
25 dag cukru
10 łyżeczek żelatyny instant
4 żółtka
1,5 szklanki czerwonego wina
1,5 szkalnki śmietany kremówki
cynamon
wiórki czekoladowe do dekoracji

Banany w kremie morelowym

Forma potrawy: Desery

3 banany
słoik kompotu z moreli
szklanka bitej śmietany
łyżka orzechów