MENU
ZWIŃ MENU
Na liście przepisów, alkohole zostały zaznaczony na zielono

Deser brzoskwiniowy z czerwonym winem

Forma potrawy: Desery

 
50 dag świeżych brzoskwiń lub puszka brzoskwiń
10 dag migdałów
 
Sos:
kieliszek czerwonego wytrawnego wina (100 ml)
2 żółtka
2 łyżki cukru
 

potrawa z alkoholi » zobacz przepis

Pomarańczowe płatki

Forma potrawy: Ciasta, Desery

200g cukru pudru
100g migdałowych płatków
50g mąki
pomarańcza
100g masła

Do podania (opcjonalnie):
szampan

potrawa z alkoholi » zobacz przepis

Napój nektarowy truskawkowo-jabłkowy

Forma potrawy: Napoje

1 i 1/2 szklanki nektaru truskawkowego
1 i 1/2 szklanki nektaru jabłkowego
1 i 1/2 szklanki wina białego
plasterki cytryny
kostki lodu
lody konsumpcyjne

potrawa z alkoholi » zobacz przepis

Przetwór z czereśni na ostro

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Przetwory

 
1 kg jasnych czereśni
 
Zalewa:
0,5 szkl. białego wytrawnego wina
0,25 szkl. białego octu winnego
2 łyżki miodu
2 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy
3 goździki
2 cm kory cynamonowej
6 ziaren pieprzu
5 ziaren ziela angielskiego
1 szklanka cukru
0,5 łyżeczki soli
 

potrawa z alkoholi » zobacz przepis

Pstrągi w winie

Forma potrawy: Dania rybne, Dania na grilla

6 pstrągów
6 łyżek oliwy lub oleju
1 i 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
6 gałązek rozmarynu
sól
pieprz

Do podania:
białe wino

Do przybrania:
cytryna

potrawa z alkoholi » zobacz przepis

Zapiekanka z winem

Forma potrawy: Zapiekane

10 dag sera gouda lub cheddar
1 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
6 grubych kromek pszennego pieczywa
6 łyżek masła
1 roztarty ząbek czosnku
6 jajek
1/2 szklanki gęstej śmietany
1/2 szklanki bulionu z kostki
sól
1 łyżeczka mielonej papryki
1/4 łyżeczki gorczycy

Do podania:
sałatka warzywna lub owocowa

potrawa z alkoholi » zobacz przepis

Kompot z jabłek na winie

Forma potrawy: Napoje, Drinki i koktajle alkoholowe

2 duże jabłka
100 ml białego wina
cynamon w proszku

potrawa z alkoholi » zobacz przepis

Powidłowy zefir

Forma potrawy: Desery

1 szklanka gęstych powideł śliwkowych
4 białka
10 łyżek śliwowicy (100ml.)
12 biszkoptów

Do przybrania:
po 4 śliwki z jasną i ciemną skórką (np.mirabelki i węgierki)

potrawa z alkoholi » zobacz przepis