Zobacz wszystkie przepisy z liściem laurowym
Forma potrawy: Zupy
150-200 g zielonej soczewicy (około 3/4 szklanki)
2-3 łyżki oliwy z oliwek
2-3 ząbki czosnku
1 cebula
2 liście laurowe
1/4 łyżeczki tymianku
szczypta ostrej papryki
2 ziemniaki
sól
Forma potrawy: Zupy
3 l. - wody przegotowanej
1 - szklanka mąki owsianej
1 - szklanka mąki pszennej razowej
kromka razowego chleba
sól
5 - ząbków czosnku
5 - listków laurowych
Forma potrawy: Zupy
50 dag schabu karkowego
1 łyżka masła roślinnego
750 ml rosołu warzywnego (instant)
40 dag kwaszonej kapusty
80 dag ziemniaków
1 por
4 jagody jałowca
2 listki laurowe
sól, pieprz
100 g soczewicy czerwonej lub brązowej
500 g pomidorów
1 cebula
2 marchewki
1 liść laurowy
1/2 łyżeczki tymianku
2 łyżki oleju słonecznikowego
1 litr wywaru ze świeżych jarzyn lub wody
sól, pieprz
kilka listków świeżej mięty do przybrania
Forma potrawy: Zupy
2 torebki ryżu białego (200 g)
25 dag mielonej wołowiny
4 średniej wielkości cebule
ząbek czosnku
łyżka oleju
pół litra soku pomarańczowego
pół litra wywaru z warzyw lub kostki warzywnej
2 łyżki kwaśnej śmietany
łyżeczka zmielonego kminku
liść laurowy
pieprz
cukier
Forma potrawy: Zupy
0,5 kg mięsa wołowego lub kiełbasy
0,5 kg małych buraków
szklanka ugotowanej fasoli
włoszczyzna z kapustą
4 ziemniaki
sól, pieprz
listek laurowy
0,5 szklanki śmietany
zielenina
Forma potrawy: Zupy, Dania rybne
1,2 kg filetów z dorsza
4 średnie cebule
3 strąki papryki
25 dag pieczarek
6 suszonych grzybów
3 łyżki oleju sojowego
2 liście laurowe
3 ząbki czosnku
4 ziarna ziela angielskiego
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
przyprawy do smaku:
sól
pieprz ziołowy i naturalny
curry
przyprawa do zup
Forma potrawy: Zupy
1/2 kg wieprzowiny lub golonki lub kiełbasy
włoszczyzna
1/2 główki kapusty
6 ziemniaków
3/4 szklanki soku pomidorowego
sól, pieprz
listek laurowy
zielenina