Zobacz wszystkie przepisy z cynamonem (laskami cynamonu)
Forma potrawy: Zapiekane
ryż 2 szklanki
woda 2 szklanki
mleko 2 szklanki
margaryna lub masło 1 łyżka
jabłka 3/4 kg
cukier do smaku
cynamon (mielony) do smaku
bita śmietana
Zapiekanka z kaszy manny i owoców z sosem poziomkowym
Forma potrawy: Zapiekane
25 dag kaszy manny
2 1/2 szklanki mleka
4 dag masła lub margaryny
35 dag poziomek
25 dag malin
28 dag cukru
2 jajka
bułka tarta
cynamon
cukier waniliowy
szczypta soli
tłuszcz do formy
Sos poziomkowy:
28 dag poziomek lub truskawek
2 żółtka
1 1/3 szklanki mleka
2 dag mąki ziemniaczanej
5-6 dag cukru
Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane
1 kg dyni
2–3 łyżki oleju
4 jaja
200 g makaronu (wstążki)
1 łyżeczka mielonego cynamonu
2–3 łyżki cukru
sól
tłuszcz i bułka tarta do formy
Makaron zapiekany z truskawkami
Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane, Kolacje
Ciasto:
20-25 dag mąki
2 jajka
sól
2 dag tłuszczu do wysmarowania rondla
2 dag bułki tartej
Nadzienie:
70 dag truskawek
5-10 dag cukru
8 dag masła lub margaryny
5 dag cukru pudru
cukier waniliowy
cynamon
ewentualnie rodzynki
Forma potrawy: Zapiekane
1 kg dyni pomarańczowej
2 łyżki masła
1–2 cebule
2 jaja
3 łyżki śmietany
1 łyżeczka cynamonu
sól
zielona pietruszka
Forma potrawy: Zapiekane
750 dag jabłek lekko kwaśnych
3/4 l mleka
5 jajek
200 g cukru pudru
łyżka masła
cynamon
goździki
Forma potrawy: Zapiekane, Desery, Kolacje
4 dorodne i ładne jabłka
150 g cukru
125 g rodzynek
125 g łuskanych orzechów włoskich
150 ml likieru (najlepiej ziołowego)
łyżka masła
niewielka ilość galaretki porzeczkowej
szczypta cynamonu
Mięso zapiekane z dynią (po dagestańsku)
Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane
500 g dyni
300 g mięsa mielonego
100 g ryżu
3 łyżki masła
3 łyżki śmietany
2 łyżki przecieru pomidorowego
szczypta cynamonu
sól, pieprz