MENU
ZWIŃ MENU

Wybierz składnik

lub wpisz nazwę składnika i wybierz z listy wyżej

Wybrane składniki

Kutia

Forma potrawy: Dania główne

100 ml. - słodkiej śmietanki
10 dag - miodu
20 dag bakalii - ew. cukier puder do smaku
pół laski wanilii
15 dag - zmielonej pszenicy

Wątróbka z łososia

Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne

łyżka masła
1 duże jabłko
szczypta chilli
1 łyżka suszonego majeranku
pieprz
sól
500 g wątróbki z łososia
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka zmielonego kminku

Tatar z łososia

Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne

2 łyżki oliwy
500 g surowego łososia
1 mała, drobno posiekana cebula
1 łyżka drobno posiekanych korniszonów
ew. sok z 1 cytryny
2 łyżki drobno posiekanych kaparów
1 łyżka zielonych, drobno posiekanych oliwek
pieprz
sól

Bigos staropolski

Forma potrawy: Dania główne

szklanka czerwonego wytrawnego wina
5 dag suszonych grzybów
0,5 kg wędlin
1kg - mieszanych pieczonych mięs
5 dag - słoniny
2  łyżki smalcu
2  kwaśne jabłka
kilka suszonych śliwek
1 duża cebula
2 kg kiszonej kapusty
kilka liści laurowych
cukier
pieprz
sól
kilka ziaren jałowca
kilka ziaren ziela angielskiego

Cielęcina z kurkami lub rydzami

Forma potrawy: Dania główne

1 kg grzybów (kurki lub rydze)
1/2 kg cielęciny bez kości
łyżka masła
1/2 szklanki białego,wytrawnego wina
szklanka gęstej słodkiej śmietanki
pieprz
sól

Wołowina duszona w piwie

Forma potrawy: Dania główne

1 kg - wołowiny na pieczeń
6 - sporych cebul posiekane
1/2 l - jasnego lekkiego piwa
2 - łyżki oleju
2 - łyżki masła
1- łyżeczka mąki
2 - łyżki gruboziarnistej musztardy np. francuskiej
1 - łyżeczka cukru
sól, pieprz
8 - kromek chleba

Rolada z indyka

Forma potrawy: Dania główne

Pierś z indyka (ok.1kg)
8 dag masła, łyżka brandy
 
Nadzienie:
30 dag wieprzowiny bez kości
15 dag pieczarek
cebula
10 dag bułki okrojonej ze skórki
pół szklanki mleka
2 jajka, łyżka masła, łyżka brandy
łyżka natki, gałka muszkatałowa
imbir, pieprz, sól

Kulebiak - pieróg z farszem z kapusty i grzybów

Forma potrawy: Dania główne

2 szklanki mąki pszennej
3 dag drożdży
2 żółtka
8 dag (1/3kostki) masła roślinnego
szczypta soli, szczypta utartej gałki muszkatałowej
1/2 szklanki ciepłego mleka
 
Farsz:
5 dag suszonych grzybków
0,5 kg kapusty kiszonej
1 duża cebula
łyżka oleju, 2 jajka
sól, pieprz, kminek
tłuszcz do wysmarowania formy