MENU
ZWIŃ MENU
Na liście przepisów, nabiał, tłuszcze oraz jaja zostały zaznaczony na zielono

Pasztet z mięsa i wątróbek drobiowych

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Przetwory, Śniadania

 
650 g wątróbek drobiowych
300 g wieprzowiny
350 g cielęciny
5 jaj
200 g słoniny
200 ml gęstej śmietany
1 łyżka masła
2 średnie cebule
1 ząbek czosnku
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżki cukru
150 ml porto
50 ml koniaku
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
 

Przetwory z nabiału oraz jaj » zobacz przepis

Pasztet z brokułów i kalafiora

Forma potrawy: Przetwory

350 g kalafiora
350 g brokułów

Masa drobiowa:
300 g piersi kurczaka
500 ml rosołu drobiowego
2 jaja
2 łyżki mąki
1 cytryna
200 ml śmietany
1 marchewka
szczypta cukru, sól, pieprz
masło do smarowania formy

Przetwory z nabiału oraz jaj » zobacz przepis

Czosnek wyborny

Forma potrawy: Przetwory

10 dużych główek czosnku
0,75 l wytrawnego, białego wina
0,15 l octu 10%
10 dkg cukru
5 łyżek oleju słonecznikowego lub oliwy z oliwek
1 łyżka soli
1 łyżka grubo mielonego pieprzu
liść laurowy, gałązka świeżego estragonu
opcjonalnie ostra papryka lub papryka chili

Przetwory z nabiału oraz jaj » zobacz przepis

Ratatouille

Forma potrawy: Przetwory

Składniki na 3 słoiki po 400ml
4 nieduże cukinie
2 bakłażany
5 pomidorów
3 cebule
5 ząbków czosnku
szklanka oliwy lub oleju
sól
tymianek

Przetwory z nabiału oraz jaj » zobacz przepis

Ogórki na ostro

Forma potrawy: Przetwory

2,5 kg ogórków
60 dag cukru
1,5 szkl octu
8 łyżek oleju
2 łyżki soli
2 łyżki chili w proszku

Przetwory z nabiału oraz jaj » zobacz przepis

Wiejski pasztet wieprzowy

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Przetwory

250 g wątroby wieprzowej
800 g schabu karkowego bez kości
200 g słoniny w plastrach
2 jaja
1 mała cebula
2 cebulki dymki
1 ząbek czosnku
200 ml mleka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
100 ml białego wytrawnego wina
mały pęczek natki pietruszki
500 ml bulionu
20 g żelatyny
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Do podania:
chleb wiejski
musztarda
korniszony

Przetwory z nabiału oraz jaj » zobacz przepis

Pasztet z cielęciny

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Przetwory

1,5 kg cielęciny
500 g boczku
300 g wątróbki cielęcej
4 suszone grzyby
1 cebula
100 g słoniny
7 jaj
2 bułeczki
50 ml malagi lub innego aromatycznego wina
250 ml bulionu
7 g żelatyny
liść laurowy, sól, pieprz, ziele angielskie
tłuszcz do smarowania formy
gałka muszkatołowa

Do dekoracji:
kiść winogron, brzoskwinia, gruszka, owoce leśne

Do podania:
żurawina

Przetwory z nabiału oraz jaj » zobacz przepis

Czosnek marynowany

Forma potrawy: Przetwory

25 dag obranych ząbków czosnku
1/4 litra octu winnego
1/4 litra wody
2 łyżeczki cukru
2 goździki
10 ziarenek ziela angielskiego
łyżka oleju sojowego

Przetwory z nabiału oraz jaj » zobacz przepis