MENU
ZWIŃ MENU

Zobacz wszystkie przepisy z prawdziwkami

Składnik prawdziwki został na liście przepisów zaznaczony na zielono

Grzyby na zimę

Forma potrawy: Przetwory

prawdziwki
lub rydze
lub podgrzybki
lub zielonki
lub gąski szare
lub maślaki (bez skórki)
lub kurki
sól

Przetwory z prawdziwków » zobacz przepis

Grzyby pasteryzowane

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Przetwory

1 kg zdrowych, jędrnych grzybów
sól, pieprz

Przetwory z prawdziwków » zobacz przepis

Grzyby marynowane

Forma potrawy: Przetwory

1 kg grzybów (np. gąski, kozaki, maślaki, podgrzybki, prawdziwki, rydze etc.)
2 łyżki soli
1 duża lub dwie małe cebule
szklanka wody
2 łyżki cukru
szklanka octu 10%
ziele angielskie
liście laurowe

Przetwory z prawdziwków » zobacz przepis

Pasztet z grzybów

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Przetwory

180 g suszonych prawdziwków
5 czerstwych bułeczek
5 średnich cebul
180 g masła
3 łyżki mąki
12 jaj
375 ml gęstej śmietany
3 łyżki siekanego koperku
3 łyżki siekanej natki pietruszki
sól, pieprz
masło do smarowania formy

Przetwory z prawdziwków » zobacz przepis