MENU
ZWIŃ MENU
Na liście przepisów, grzyby zostały zaznaczony na zielono

Grzyby pasteryzowane

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Przetwory

1 kg zdrowych, jędrnych grzybów
sól, pieprz

Przetwory z grzybów » zobacz przepis

Grzyby na zimę

Forma potrawy: Przetwory

prawdziwki
lub rydze
lub podgrzybki
lub zielonki
lub gąski szare
lub maślaki (bez skórki)
lub kurki
sól

Przetwory z grzybów » zobacz przepis

Grzyby marynowane

Forma potrawy: Przetwory

1 kg grzybów (np. gąski, kozaki, maślaki, podgrzybki, prawdziwki, rydze etc.)
2 łyżki soli
1 duża lub dwie małe cebule
szklanka wody
2 łyżki cukru
szklanka octu 10%
ziele angielskie
liście laurowe

Przetwory z grzybów » zobacz przepis

Grzyby kiszone

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Inne potrawy, Przetwory

5 kg grzybów (zielone i szare gąski, rydze, kozaki, podgrzybki, borowiki)
20 łyżek soli

Przetwory z grzybów » zobacz przepis

Podgrzybki w pomidorach

Forma potrawy: Przetwory

obgotowane podgrzybki (proporcja na durszlak grzybów)
1,5 szklanki oleju
0,5 szklanki cukru
0,5 szklanki wody
0,5 szklanki octu
4 duże cebule
1 słoiczek koncentratu pomidorowego
ziele angielskie, liść laurowy, sól

Przetwory z grzybów » zobacz przepis

Pasztet z grzybów

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Przetwory

180 g suszonych prawdziwków
5 czerstwych bułeczek
5 średnich cebul
180 g masła
3 łyżki mąki
12 jaj
375 ml gęstej śmietany
3 łyżki siekanego koperku
3 łyżki siekanej natki pietruszki
sól, pieprz
masło do smarowania formy

Przetwory z grzybów » zobacz przepis

Marynowane chilli z jarzynami po meksykańsku

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Przetwory

250 g papryczek chilli
4 marchewki
30 małych białych cebulek
3 małe cukinie
250 g małych pieczarek
6 ząbków czosnku
1 gałązka tymianku
1 gałązka majeranku
5 liści laurowych
2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu świeżo zmielonego
2 łyżeczki oregano
500 ml białego octu winnego
125 ml oleju
180 ml wody

Przetwory z grzybów » zobacz przepis

Pasztet z cielęciny

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Przetwory

1,5 kg cielęciny
500 g boczku
300 g wątróbki cielęcej
4 suszone grzyby
1 cebula
100 g słoniny
7 jaj
2 bułeczki
50 ml malagi lub innego aromatycznego wina
250 ml bulionu
7 g żelatyny
liść laurowy, sól, pieprz, ziele angielskie
tłuszcz do smarowania formy
gałka muszkatołowa

Do dekoracji:
kiść winogron, brzoskwinia, gruszka, owoce leśne

Do podania:
żurawina

Przetwory z grzybów » zobacz przepis