900g rosołu warzywnego
75g soczewicy
2 łyżki oleju
2 marchewki
1 cebula
1 kabaczek
ząbek czosnku
1 główka kapusty pekińskiej
3 pomidory
25g tartej bułki
zielenina
Rosół warto ugotować dzień wcześniej, wtedy przygotowanie zupy z soczewicy nie zajmie więcej niż pół godziny.
Soczewicę umyć i gotować na rosole z warzyw na małym ogniu, przez około 20 minut, dopóki nie zmięknie. W międzyczasie obsmażyć na dużej patelni utartą na grubej tarce marchew i poszatkowaną cebulę. Dodać obrany i pokrojony w drobną kostkę kabaczek i tyle czosnku ile się lubi. Wszystko razem dusić przez 5 minut.
Następnie dodać pokrojone liście kapusty pekińskiej. Patelnie pozostawić na małym ogniu, dopóki warzywa nie zmiękną.
Do garnka z soczewicą dodać drobno pokrojone pomidory, trochę tartej bułki i obsmażone warzywa. Gotować na małym ogniu.
Zupa z soczewicy najlepiej smakuje podana bardzo gorąca i posypana świeżą zieleniną.
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl