1200ml bulionu z kury
150g gotowanych piersi z kurczaka
4 grzyby aromatyczne lub suszone prawdziwki
150g chińskiego makaronu jajecznego lub makaronu domowego
3 łyżki sherry
sól, pieprz
2 łyżki zielonej siekanej pietruszki do przybrania
Grzyby moczyć przez 20 minut w letniej wodzie, a następnie gotować w tej samej wodzie przez 25 minut. Grzyby wyjąć, odcisnąć, ogonki odciąć i odrzucić.
Piersi kurczęcia obrać ze skóry. Mięso pokroić w cienkie płatki.
Makaron gotować we wrzącej wodzie, na silnym ogniu przez 5 minut. Następnie odcedzić, wyłożyć na głęboki półmisek i trzymać w cieple.
Bulion zagotować, dodać mięso kurze i grzyby. Gotować na wolnym ogniu przez 5 minut. Osolić, dodać pieprz i wymieszać. Wlać sherry, wymieszać ponownie i zdjąć z ognia.
Zupę podawać z makaronem, posypaną poszatkowanymi listkami pietruszki.
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl