50dag szpinaku
pół cebuli
1 ziemaniak
1 ząbek czosnku
2 szklanki warzywnego bulionu
1 zółtko
sok z ćwiartki cytryny
1/4 szklanki śmietany
3 łyżki masła
2-3 łyżki tartego parmezanu
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Szpinak dokładnie umyć i usunąć ogonki. Dusić do miękkości we własnym sosie. Masło stopić w rondelku. Wrzucić pół posiekanej cebuli i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
Smażyć na małym ogniu prze 3-4 minuty. Po zdjęciu z ognia przetrzeć do tego rondelka szpinak i ugotowany wcześniej w mundurku, a następnie obrany ziemniak. Zalać bulionem i przez chwilę gotować. Do kubka wlać żółtko, dodać sok z ćwiartki cytryny i gałkę. Wymieszać i połączyć z zupą.
Należy uważać, aby nie zagotować zupy, bo żółtko może się ściąć. Następnie do zupy wlać śmietanę. Doprawić do smaku. Każdą porcję posypać tartym serem.
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl