0,5kg białych szparagów
750ml rosołu (może być z kostki)
2 łyżeczki cukru
250g pomidorów
pęczek bazylii lub natki
łyżeczka soku z cytryny
50g masła
30g mąki
100ml śmietany kremówki
sól i pieprz
gałka muszkatołowa
Szparagi umyć, obrać. Obierzyny gotowac 10 minut w rosole z łyżeczką cukru. Rosół przecedzić.
Szparagi przekroić na skośne kawałki, następnie obgotować w rosole.
Pomidory sparzyć, obrać, pokroić w ćwiartki, wyjąć pestki. Pokroić w kostkę, wymieszać z posiekaną bazylią lub natką, sokiem z cytryny i resztą cukru.
Z mąki i masła zrobić zasmażkę, połączyć z zupą, gotować pod przykryciem 5 minut.
Śmietanę wlać do zupy pilnując, by się nie zwarzyła. Zupę doprawić solą, pieprzem, startą gałką muszkatołową.
Przed podaniem dodać pomidory wymieszane z zieleniną.
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl