50dag kalafiora
25dag włoszczyzny
1 3/4 l wody
1/4 l mleka
2dag tłuszczu
3dag mąki
sól
1-2 żółtka
1 łyżka siekanego koperku
Warzywa umyć, oczyścić, opłukać, zalać wrzącą wodą, dodać tłuszcz, osolić, ugotować wywar. Kalafior obrać z zielonych liści, opłukać, podzielić na małe różyczki.
Na przecedzony wywar włożyć kalafior, ugotować do miękkości. Podprawić mąką rozmieszaną z 1/8 l zimnego mleka. Zagotować.
Połączyć z żółtkami rozmąconymi z mlekiem, osolić, dodać siekany koperek.
Podawać z grzankami, lanym ciastem, groszkiem ptysiowym.
Zupę kalafiorową można przyrządzić na wywarze z kości.
Zamiast mąką z mlekiem, można podprawić zupę zasmażką lub śmietaną.
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl