Zupa grochowa

Składniki potrawy

30 - 40dag grochu
25dag włoszczyzny
15dag boczku wędzonego
1 - 0,5 litra wody
5dag cebuli
2dag tłuszczu
2dag mąki
majeranek
1-2 ząbki czosnku
sól
 
Do podania:
grzanki

Przyrządzanie

Przegotować wodę, poczekać aż ostygnie. Groch przebrać, opłukać, namoczyć na kilkanaście godzin przegotowanej wcześniej wodzie. Ugotować w tej samej wodzie do miękkości, osolić.
 
Ugotować wywar z boczku i warzyw. Groch przetrzeć przez sito, przelewając odcedzonym wywarem. Cebulę obrać, pokroić, usmażyć na jasnozłoty kolor, dodać zrumienioną mąkę. Zasmażkę rozprowadzić zimną wodą na jednolitą rzadką masę.
 
Połączyć z zupą, zagotować. Przyprawić do smaku czosnkiem roztartym z solą i majerankiem.
 
Do zupy dodać boczek pokrojony w kostkę. Podawać z grzankami.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl