1 duża cebula
1 mała ostra papryczka
650g miąższu dyni (najlepiej Hokkaido)
2 ziemniaki
2 łyżeczki świeżego imbiru
600ml bulionu warzywnego
400ml mleka kokosowego
2 łyżki oliwy
curry, sól
pieprz
Cebulę obrać i drobno posiekać, papryczkę pokroić w cienkie kółeczka, miąższ dyni w kostkę, ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę, imbir obrać i zetrzeć na tarce.
Cebulę, paprykę i dynię poddusić na oliwie, dodać ziemniaki i imbir. Zalać bulionem warzywnym, zagotować i utrzymywać w stanie lekkiego wrzenia przez 15–20 minut, po czym zmiksować.
Dodać mleko kokosowe, doprawić curry, solą i pieprzem. Przed podaniem podgrzać zupę uważając, by się nie zagotowała.
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl