Zupa czekoladowa z orzechami

Składniki potrawy

100g gorzkiej czekolady
500ml mleko
500ml śmietanki
100g cukru
4 żółtka
50g kakao
3 łyżki likieru (advocat)

Do przybrania:
125ml śmietanki kremówki
150g orzechów

Przyrządzanie

Czekoladę położyć na patelni, wstawić do nagrzanego piekarnika na 4 do 5 minut.

Miękką czekoladę utrzeć na gładką masę z 2 łyżkami mleka. W 100 ml ciepłego mleka rozpuścić kakao.

Resztę mleka zagotować z cukrem, dodać roztartą czekoladę i kakao. Dobrze rozbić, by nie było grudek, zagotować. Zdjąć z ognia, wlać śmietanę, wymieszać.

Żółtka ubić, powoli wlewać do gorącej zupy. Przez cały czas ubijać trzepaczką, aby nie doszło do ścięcia żółtek. Pod koniec wlać likier. Wymieszać, ostudzić, wstawić do lodowki.

Orzechy grubo posiekać. Ubić kremówkę. Zupę przybrać orzechami i bitą śmietaną.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl