300g marchwewki
200g białej rzodkiewki
3 pory
2 cebule
2 ziemniaki
130g wędzonego boczku
30g masła
2 listki laurowe
litr bulionu z kostki
duża szczypta tymianku
pęczek natki
Marchewkę, pory i rzodkiew starannie obrać, umyć i pokroić w dość duże kawałki. Warzywa te dusić w maśle przez 15 minut.
Do zduszonych warzyw wlać litr bulionu, dodać listki laurowe, pieprz i (jeśli trzeba) sól. Gotować jeszcze około 20 minut, aż warzywa zmiękną.
Na 10 minut przed końcem gotowania do zupy dodać obrane i pokrojone w małe kawałki ziemniaki.
Boczek pokroić w paseczki, podsmażyć na patelni i dodać do zupy. Natkę przebrać, umyć i drobno posiekać.
Gorącą zupę rozlać na talerze i każdą porcję posypać posiekaną natką.
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl