Zupa chłopska z boczkiem

Składniki potrawy

300g marchwewki
200g białej rzodkiewki
3 pory
2 cebule
2 ziemniaki
130g wędzonego boczku
30g masła
2 listki laurowe
litr bulionu z kostki
duża szczypta tymianku
pęczek natki

Przyrządzanie

Marchewkę, pory i rzodkiew starannie obrać, umyć i pokroić w dość duże kawałki. Warzywa te dusić w maśle przez 15 minut.

Do zduszonych warzyw wlać litr bulionu, dodać listki laurowe, pieprz i (jeśli trzeba) sól. Gotować jeszcze około 20 minut, aż warzywa zmiękną.

Na 10 minut przed końcem gotowania do zupy dodać obrane i pokrojone w małe kawałki ziemniaki.

Boczek pokroić w paseczki, podsmażyć na patelni i dodać do zupy. Natkę przebrać, umyć i drobno posiekać.

Gorącą zupę rozlać na talerze i każdą porcję posypać posiekaną natką.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl