Zrazy wołowe a la Zagłoba

Składniki potrawy

50dag wołowiny bez kości
tłuszcz
2dag mąki
10dag kiełbasy białej
4dag chrzanu
1dag tartego razowego chleba
łyżka śmietany
10dag cebuli
3dag ketchupu
sól, pieprz

Do podania:
ziemniaki lub kasza

Przyrządzanie

Przepis kuchni staropolskiej.

Mięso umyć, wyżyłować, pokroić ukośnie w poprzek włókien na 4 szerokie plastry, rozbić tłuczkiem zwilżonym wodą na cienkie płaty, posypać przyprawami i pozostawić w lodówce na 30 min.

Z kiełbasy zdjąć osłonkę, wymieszać z chrzanem, chlebem, śmietaną, doprawić. Następnie zawinąć w przygotowane płaty mięsa, obwiązać nitką, posypać przyprawami i mąką.

Zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu razem z obraną, opłukaną i pokrojoną w kostkę cebulą, skropić wodą i dusić na małym ogniu.

Pod koniec duszenia dodać ketchup oraz pozostałą mąkę wymieszaną z małą ilością zimnej wody. Miękkie mięso wyjąć, sos przetrzeć, doprawić, polać mięso.

Podawać z ziemniakami lub kaszą.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl