szklanka ryżu
2 szklanki wrzącej wody
sól
2 jaja
1 i 1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki oliwy lub oleju
2 szklanki utartego żółtego sera
szklanka drobno posiekanej zielonej pietruszki
1/4 szklanki drobno posiekanych liści selera
posiekana cebula
1/8 łyżeczki roztartej szałwi
pieprz
masło
Ryż wsypać do garnka, wlać wrzątek, osolić, przykryty garnek z ryżem wstawić do naczynia z gotującą się wodą, gotować 30 minut nie odkrywając ryżu. W razie potrzeby dolewać wrzątek do naczynia z wodą.
Zestawić z ognia, ryż przełożyć do miski. Jaja ubić z mlekiem, oliwą, wlewać stopniowo do ryżu, mieszając widelcem.
Dodać ser, zielona pietruszkę, liść selera, cebulę, szałwię, sól, pieprz, wymieszać.
Wlać do naczynia wysmarowanego masłem, wstawić do nagrzanego do temperatury 170°C piekarnika, piec przez 45 minut.
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl