2 sałaty
2 łyżki zielonej pietruszki
2 łyżki szczypiorku
Sos:
75g sera roquefort (ostry ser owczy)
1 łyżka śmietanki
1 cytryna
sól, pieprz
Zieloną pietruszkę, szczypiorek i wybrane, najładniejsze liście sałaty umyć dokładnie pod bieżącą wodą.
Cytrynę umyć w gorącej wodzie i wycisnąć sok.
Liście sałaty i zioła osączyć z wody, osuszyć i grubo posiekać.
Przygotowac sos:
Ser utrzeć na tarce, przełożyć do miseczki, dodać śmietankę, sok cytrynowy, sól, pieprz i dokładnie rozetrzeć na jednolitą masę.
Przed podaniem ułożyć sałatę na półmisku i polać sosem.
O serze roquefort możesz poczytać tutaj: http://pl.wikipedia.org/wiki/Roquefort_(ser)
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl