Zielona salata z sosem roquefort

Składniki potrawy

2 sałaty
2 łyżki zielonej pietruszki
2 łyżki szczypiorku

Sos:
75g sera roquefort (ostry ser owczy)
1 łyżka śmietanki
1 cytryna
sól, pieprz

Przyrządzanie

Zieloną pietruszkę, szczypiorek i wybrane, najładniejsze liście sałaty umyć dokładnie pod bieżącą wodą.

Cytrynę umyć w gorącej wodzie i wycisnąć sok.

Liście sałaty i zioła osączyć z wody, osuszyć i grubo posiekać.

Przygotowac sos:
Ser utrzeć na tarce, przełożyć do miseczki, dodać śmietankę, sok cytrynowy, sól, pieprz i dokładnie rozetrzeć na jednolitą masę.

Przed podaniem ułożyć sałatę na półmisku i polać sosem.

O serze roquefort możesz poczytać tutaj: http://pl.wikipedia.org/wiki/Roquefort_(ser)

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl