2kg ziemniaków
15dag ryżu
0,5 l mleka
10dag wędzonego boczku lub słoniny
ew. 20dag gotowanego mięsa
15dag cebuli
czosnek
majeranek
sól, pieprz
papryka w proszku (słodka, z niewielkim dodatkiem ostrej)
przyprawa do zup (w proszku)
Ziemniaki zetrzeć jak na placki ziemniaczane. Ryż ugotować, cebulę poszatkować, przesmażyć na wytopionej słoninie. Mięso ugotować, zmielić. Czosnek rozetrzeć z solą. Do startych ziemniaków dodać gorące mleko, wymieszać.
Wrzucić ryż, cebulę ze skwarkami, mięso, dodać sól, majeranek, paprykę, czosnek. Wymieszać. Masę wyłożyć na blachę (blachy nie potrzeba smarować tłuszczem). Włożyć do niezbyt gorącego (1500C) piekarnika na ok. 2 godziny.
Spieczona skórka na powierzchni świadczy, że żebroczka jest upieczona. Podawać z zasmażaną kiszoną kapustą.
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl