70 dkg ziemniaków
4 pomidory
4 jajka na twardo
dymka
15 dkg żółtego sera
2 ząbki czosnku
200ml śmietany
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
Ugotować ziemniaki "w mundurkach", tak aby były lekko twarde.
Cebulę posiekać i zeszklić na łyżce masła.
Część grubo posiekanego szczypionu i posiekane ząbki czosnku dodać do cebuli.
Naczynie żaroodporne posmarować masłem. Na dnie ułożyć cebulę i szczypiorek. Następnie na przemian układać plastry ziemniaków, jajek i pomidorów.
Ser żółty zetrzeć na tarce na średnich oczkach.
Śmietanę wymieszać z serem. Doprawić pieprzem, solą i gałką muszkatałową.
Polać ziemniaki sosem i piec w piekarniku w temperaturze ok. 200°C przez 25-30 minut.
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl