słoik kompotu z wiśni (około 720 ml)
pół szklanki cukru
3 płaskie łyżki budyniu waniliowego
9 łyżek masła
skórka otarta z połowy cytryny
3 jajka
50dag suchego twarogu
5dag kaszy manny
100ml mleka
3 łyżki wiórków kokosowych
Wiśnie odcedzić, sok wymieszać z 1,5 łyżki cukru i zagotować. Proszek budyniowy rozprowadzić 4 łyżkami zimnej wody, wlać do wrzącego soku. Dodać wiśnie, ciągle mieszając, jeszcze raz zagotować. Kisiel przykryć odstawić do zastygnięcia.
Utrzeć 7-8 łyżek miękkiego masła z 3 łyżkami cukru i skórką cytrynową. Nie przerywając ucierania, wkładać po jednym żółtku, następnie dodać twaróg, kaszę manną i mleko, całość dokładnie wymieszać.
Białka ubić na sztywno z 3 łyżkami cukru, pianę dodać do masy. Posmarować tłuszczem żaroodporną formą, napełnić ją masą serową. Na wierzchu porozkładać małe porcje (kleksy) kisielu wiśniowego.
Resztę masła schłodzić w lodówce, zetrzeć na wiórki. Przygotowaną potrawę posypać masłem i kokosem, zapiekać 45 min. w temperaturze 175°C.
Podawać na gorąco, bezpośrednio po przyrządzeniu. Można posypać cukrem pudrem.
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl