Zapiekanka makaronowo-mięsna

Składniki potrawy

30dag makaronu (kolanka, rurki, nitki)
25dag mięsa pieczonego lub duszonego
1 kostka przyprawy do zup
5dag cebuli
4dag tłuszczu
sól
pieprz
2dag tłuszczu do posmarowania formy
2dag tartej bułki

Przyrządzanie

Makaron zalać dużą ilością wrzącej, osolonej wody, zamieszać, gotować przez 20 - 25 minut, odcedzić, przelać na cedzaku wrzącą wodą, osączyć.
 
Cebulę obrać, posiekać, zrumienić na tłuszczu.
 
Mięso gotowane, duszone lub pieczone przepuścić przez maszynkę.
 
Wszystkie składniki połączyć razem, dodać kostkę przyprawy do zup rozpuszczoną w 1-2 łyżkach wody, sól, pieprz do smaku, wymieszać.
 
Włożyć do rondla posmarowanego tłuszczem i posypanego tartą bułką.
 
Masę wyrównać przyciskając ją łyżką do dna i boków rondla. Wstawić do gorącego piekarnika na 30 min.
 
Gdy brzegi zapiekanki zrumienią się, okrążyć/odciąć nożem masę dookoła i wyjąć.
 
Zapiekankę pokroić na porcje, podawać z ostrymi sosami i surówką z warzyw.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl