Wieniec orzechowy

Składniki potrawy

35dag (2 niepełne szklanki) mąki
20dag sera białego
8dag (4 łyżki) cukru pudru
1/2 szklanki mleka
2/3 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
1 żółtko i 1 łyżka mleka do smarowania ciasta
tłuszcz i tarta bułka do formy

Nadzienie:
25dag orzechów łuskanych
12dag (6 łyżek) cukru pudru
3 łyżki mleka
1 jajo
zapach migdałowy

Przyrządzanie

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Ser zemleć, następnie utrzeć z cukrem, mlekiem, olejem i cukrem waniliowym na gładką masę.

Masę połączyć z mąką, zagnieść ciasto i schłodzić je w lodówce. Orzechy zemleć i połączyć z pozostałymi składnikami nadzienia, ucierając je na jednolitą masę. Z ciasta uformować prostokąt (35x50 cm), posmarować nadzieniem i zwinąć w struclę.

Ciasto umieścić w okrągłej formie z kominkiem, wysmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką. Końce strucli zlepić. Ciasto posmarować mlekiem wymieszanym z żółtkiem. Następnie ponacinać głęboko powierzchnię ciasta na 2/3 jego szerokości.

W czasie pieczenia przez nacięcia będzie wydobywać się masa orzechowa i zapiekać wierzch na krucho.

Piec około 40 min w gorącym piekarniku.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl