MENU
ZWIŃ MENU

Wątróbki z indyka po żydowsku

Forma potrawy: Dania główne

Składniki

0,5 kg - wątróbek z indyka lub gęsi w ostateczności kurze,
1 - łyżka gęsiego smalcu,
2 - cebule,
3-4 - rozgniecione ząbki czosnku,
garść rodzynek namoczonych wcześniej w wodzie,
garść migdałów w płatkach,
szczypta cynamonu,
sól, pieprz

Przyrządzanie

Na patelni rozgrzewamy gęsi smalec uzyskany ze smażenia gęsi, następnie wkładamy wątróbki, które wcześniej namoczone były w mleku dodajemy cebulę i mieszamy ze sobą i doprawiamy pieprzem i smażymy ok. 2 min.

Dodajemy czosnek, rodzynki, płatki migdałów oraz szczyptę cynamonu, po wymieszaniu smażymy tak by wątróbka była rumiana z obu stron.

Dopiero po zgaszeniu ognia solimy oraz doprawiamy pieprzem.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Paprykarz z wątróbki

Forma potrawy: Dania główne

40 dag - cielęcej lub wieprzowej wątróbki
2 - cebule
1 - łyżka słodkiej papryki mielonej
0,3 l - bulionu
0,2 l - kwaśnej śmietany
1 - łyżka masła
1 - łyżka oleju
0,5 - łyżki mąki
sól, pieprz

Śliwki z wątróbką

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania główne

20 dag suszonych śliwek
3 drobiowe wątróbki
20 pasków wędzonego boczku
łyżeczka masła
sól, pieprz
20 drewnianych wykałaczek

Kieszonki z indyka nadziewane pieczarkami

Forma potrawy: Dania główne

słoik pieczarek w zalewie naturalnej
4 filety z piersi indyka
4 łyżki oleju
pęczek zielonej pietruszki
4 plastry ananasa
4 plastry żółtego sera
1 jajko
tarta bułka, sól, pieprz

Piersi indyka w galarecie poziomkowej

Forma potrawy: Dania główne

75 dag piersi z indyka
sól
6-8 goździków
rodzynki
3 dag żelatyny
pół szklanki soku z poziomek
pół szklanki czerwonego wytrawnego wina